Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nyomoznak a sztrájkoló buszsofőrök ellen

2013.02.14. 06:49

Nyomozást indított a rendőrség a napokban a pécsi helyi járatú autóbuszok sofőrjeinek tavaly decemberi demonstrációjával összefüggésben. Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült: az ügyben a siklósi rendőrkapitányság jár el közérdekű üzem megzavarásának gyanújával.

A baranyai megyeszékhelyen tavaly december 21-én a helyi járatú buszközlekedést biztosító Tüke Busz Zrt. dolgozóinak mintegy harmada nem vette fel a munkát, emiatt több járat kimaradt a reggeli csúcsforgalomban.

Hofekker Ferenc, a Független Demokratikus Szakszervezetnek az eset következményeként azóta elbocsátott elnöke az akció szükségességét azzal indokolta, hogy jelezni akarták a társaságnak: nagyobb figyelmet és több pénzt kell fordítani a járművek karbantartására, javítására.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere vizsgálatot rendelt el a Tüke Busz Zrt.-nél, amelynek vezetése puccskísérletnek minősítette az esetet, és jelezte, jogi lépéseket kezdeményez a felelősök ellen. Árki Sándor vezérigazgató a munka megtagadásának valódi okát abban látta, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és juttatásokat követeltek, amit a cég nem tudott támogatni.

Árki Sándor azt állította, hogy mind a vállalat, mind a város vezetőit napokkal korábban megfenyegették a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy "ha nem teljesül a béremelés, a buszok igen nagy számban fognak meghibásodni".

Hofekker Ferenc visszautasította, hogy a magasabb fizetések elérése miatt tagadták volna meg a munkakezdést. Azt mondta, mindössze azt szeretnék, hogy bérüket az infláció mértékével emeljék.

Páva Zsolt a nyomozás hírére reagálva az MTI-nek azt mondta: az ügyben a Tüke Busz vezérigazgatója tett feljelentést, amelyet – tekintettel "a város forgalmát lebénító ismert eseményre" – nem tart aránytalan lépésnek. "A nyomozás ki fogja deríteni, mi történt, mi van az eset hátterében" – tette hozzá a polgármester.

A politikus közlése szerint minden érdekérvényesítésnek megvan a maga módja és eszköze, amelyet sok esetben törvények is szabályoznak. "Az nem mód, hogy a város életét egy vadsztrájk bénítja meg, amelyre senki sem tud felkészülni" – fogalmazott Páva Zsolt.