Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nyugaton 100 út járhatatlan

2013.02.14. 06:32
Az egy napja tartó havazás és a viharossá erősödött szél miatt a nyugati megyékben a közútfenntartó megfeszített munkája ellenére sokfelé nagyon nehéz a közlekedés. A hó továbbra is esik, a hótorlaszokat a szél hamar újraépíti, az alsóbbrendű utakon elakadt autók, buszok, sőt, hókotrók nehezítik a közlekedést. Délutánra javulhat a helyzet.

Behavazták? Elakadt? Írja meg, fotózza le, küldje be!

Késnek a munkából a buszsofőrök

Hóátfúvások miatt több mint száz alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs. A cég közleménye szerint a társaság munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon.

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják – közölte a Vasi Volán Zrt. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették.

Buszbérlettel a vasúton

A Kisalföld Volán és a Vasi Volán bérleteit is elfogadja járatain csütörtök reggel óta a GYSEV – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtökön.

Rázó László hozzátette: a vasúttársaság a két Volán-társasággal együtt azért döntött így, mert a leesett nagy mennyiségű hó és a viharos szél olyan erős hófúvásokat okozott, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megye több településére nem tudnak eljutni a buszok.

Tájékoztatása szerint az intézkedés a csütörtöki üzemzárásig lesz érvényben, de ha szükséges, meghosszabbítják. Kitért arra is, hogy a havazás miatt egyes járataik közlekedésében előfordulhat késés, de annak mértéke nem haladja meg a 10-20 percet.

Nem bírnak a széllel

A megfeszített munkák ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 60, Zala megyében 12, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Sopron térségében 16, Csorna vidékén 21, Kapuvár körzetében 17, Mosonmagyaróvárnál pedig 6 alsóbb rendű úton nem lehet közlekedni.

Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.

A közútkezelő arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.

A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 km/h-s széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

Narancs riasztás

A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.

A napok óta tartó havazás miatt Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg az országban 14 megye és a főváros területén van hótakaró. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja.

A hókotrókat is menteni kellett

Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.

A folyamatos havazás és az erős szél miatt további utakat zártak le Zalában, így már 12 út járhatatlan, 14 pedig csak nehezen használható. A hóátfúvások miatt csütörtök reggel kilenc út volt lezárva a megyében, délelőtt pedig még három vált járhatatlanná.

Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton, valamint a 7356-os úton Kehidakustánynál.

Részben feloldják a kamiontilalmat

Csütörtökön délben részlegesen feloldják a magyar-szlovén határon a teherforgalom számára szerda este elrendelt belépési korlátozást .

12 órától ismét beléphetnek Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, de csak azok, amelyek Budapest felé tartanak az M7-es autópályán. A másfelé tartó kamionokra a belépési tilalom továbbra is vonatkozik.

Teljesen megszűnt a korlátozás a berzencei határátkelőhelyen, a teherforgalmat immár súlyhatár nélkül beengedik Horvátország területére. Berzencénél szerda este rendelték el a korlátozást, ami a barcsi határátkelőt nem érintette, ott zavartalan volt a teherforgalom eddig is.

Szülő nővel akadt el a mentőautó

A Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál elakadt a hóban egy szülő nőt szállító mentőautó. A közútkezelő járművének kíséretében végül a mentőautó biztonságosan megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba. A megyei katasztrófavédelem szerint kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. Vas megyében húsz alsóbbrendű út van lezárva hóátfúvások miatt, elzárt település viszont továbbra sincs.

Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították Nemescsó, Pusztacsó és Kőszegpaty kenyérellátását, és eljuttattak hatvan egységnyi vért Szombathelyről Győrbe. A Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.

Nemsokára vége a havazásnak

Csütörtökön jelentős mennyiségű friss hóra már nem kell számítani, és délutántól a hófúvás is szűnni kezd – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jelenleg öt megyében – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy – másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt. Ezekben az országrészekben a szél magas hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat előrejelései szerint csütörtökön a kezdetben még erős lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati harmadán hófúvást okoz, délutántól viszont a szél fokozatos mérséklődésével egyre több helyen megszűnik a hófúvás.

A Dunántúlon még többfelé, pénteken már kevesebb helyen várható havazás, de jelentős, öt centiméteresnél több friss hó a legtöbb helyen már nem valószínű. A hó az alacsonyabban fekvő – 250-300 méter alatti – területeken napközben olvadni fog.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek