Újabb hat embert vettek őrizetbe a diszkópápa miatt

2013.02.14. 19:50

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a bíróság azt a hat embert, akit a héten vettek őrizetbe V. László vállalkozó büntetőügyével összefüggésben, amelyben több vezető beosztású rendőrtiszt is érintett.

A Fővárosi Törvényszék honlapján azt írta: a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtöki végzésében elrendelte T. József és öt társa előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, melyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el V. László és társai ellen vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt.

A bíróság az előzetes letartóztatás elrendelését a bizonyítás megnehezítésének, valamint a szökésnek, elrejtőzésnek a veszélyével indokolta. A kényszerintézkedés az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítésekor hozott határozatáig, legfeljebb március 14-ig tart.
A végzés nem jogerős - olvasható a bírósági közleményben.

A V. László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött tavaly februárban. Május végén fogták el az első gyanúsítottakat.

A gyanú szerint V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyben üzleti érdekeltsége volt, és azokat irányította. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek a feladata az volt, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken a rendőrök razziákat tartsanak.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében írta, hogy V. László vállalkozó büntetőügyével összefüggésben újabb hat embert hallgatott ki gyanúsítottként. Mint írták, kedden négy - egyidejűleg több gazdasági társaságban is ügyvezetőként szereplő - embert, valamint a tényleges bevételek eltitkolásában aktívan közreműködő további két embert hallgattak ki gyanúsítottként, többrendbeli folytatólagosan és üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Az ügyvezetők a cselekményt tettesként, a közreműködők bűnsegédként követték el - tették hozzá.

A főügyészség közleménye szerint az előállított gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

A nyomozásban eddig 18 gyanúsítottat vont eljárás alá a főügyészség, közülük 14-en előzetes letartóztatásban vannak, míg további négy ember szabadlábon védekezik. A megalapozott gyanú szerint a bűnszervezethez köthető 16 gazdasági társaság 825,5 milliós kárt okozott áfacsalással az államnak 2010 és 2012 között.