Eltemették a közoktatást a gimisek

2013.02.15. 21:15

A Deák térről a Parlamenthez vonult a Középiskolai Hálózat (KiHa) "Temetjük a közoktatást" nevű menete péntek este fél hattól hétig. A végére nagyjából háromszáz főre duzzadt tömeg körülbelül fele lehetett középiskolás diák, a többiek szimpatizánsok voltak, szülők, néhány tanár, sőt még néhány focidrukker is elkísérte őket csendben. A diákok jöttek többek közt a Corvin Mátyás gimnáziumból, az Álmos Vezér gimnáziumból, a Szent Lászlóból, a Kölcsey Ferencből, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból és a Fazekas Mihály gimnáziumból is. Az indulás előtt kiállítottak egy olyan transzparenst, amin a 2011-es felvételi keretszámok szerepeltek.

A Deák tér - Bajcsy-Zsilinszky utca - Alkotmány utca - Szemere utca - Szalay utca útvonalon haladtak, és egy jelképes koporsóban cipelték a halott közoktatást. Szerintük a Hoffmann-Balog-rendszer összeomlott, ezért méltó búcsút akartak venni tőle. A két transzparens közül az egyiken az állt, hogy KiHa - Mert a középiskolások sem hallgatnak, a másikon pedig az, hogy a tandíj, a röghöz kötés, a szolga egyetemek, az eladósodás és a kivándorlás ellen tüntetnek.

Összetűzés nem volt, csak néhány beszólás a gyalogosok és az autósok részéről, akik nem tudtak a menet miatt közlekedni. Illetve idősebb, karakán hölgyek részéről, akik szerint inkább dolgozniuk kellene a tüntetés helyett. "Én kicsapnám az iskolából mindet, és leküldeném őket parlagfüvet irtani a birtokra" - fogalmazta meg egy nézelődő hölgy.  A Bajcsy-Zsilinszky úton elénekelték a Tavaszi szélt és a Csitári hegyeket, olyan aranyosak voltak, hogy még a legvérmesebb focihuligánok sem tudtak volna beléjük kötni. Amikor a Podmaniczky utcához értünk, a Szabadnemzet aktivistái "Nektek rög - Nekünk a hazánk" - feliratú molinót feszítettek ki a járdán ellentüntetés gyanánt.

A 2013. január 19-én alakult KiHa egyik tagja, Laky Dóra elmondta, hogy szolidaritást vállalnak a tüntető diákokkal és a Hallagatói Hálózattal (Haha), például bejárnak ők is aludni az egyetemre, mert szerintük amit most tesznek az egyetemisták, azt nagy részben az ő jövőjükért teszik, ezért kiállnak mellettük. Ez a tüntetés egy gesztus feléjük. "Nem szeretnénk részesei lenni a kormány ál siker propagandájának" - mondta Dóra. A KiHa mozgósítani akarja a passzív tanulókat, illetve informálja őket, hiszen sok diák nem is tudja, mi történik az oktatáspolitikában. KiHának papíron száz tagja van, ebből kevesebben aktívak.

Az eredeti célhoz, a Parlamenthez végül nem jutott el a demonstráció, valószínűleg azért, mert a felújítás miatt fel van túrva a Kossuth tér, ezért az Alkotmány út végénél gyülekezett a gyászmenet. Itt három beszédet hallgattunk meg. Az egyikben felháborodtak azon, hogy a kormány kövér, lúdtalpas semmirekellőknek tartja a diákokat. A köznevelést szerinte azért találták ki, hogy kiirtsák az egyéniségeket, néma engedelmességre tanítsák őket a tekintéllyel szemben. A fiú szerint nem szomorúnak kell lenni ebben a gyászos helyzetben, hanem dühösnek, és együtt fellépni ellene. "Nem hagyjuk, nem hagyjuk!" - skandálták erre.

A második felszólaló, egy diáklány szerint a reformoknak nevezett változtatások csak hátralépést jelentenek. "Semmit rólunk nélkülünk!" - erre meg ezt skandálták. A lány szerint azért voltak ma itt, hogy eltemessék a jövőjüket. A harmadik felszólaló egy idősebb tanár volt, szánalmasnak nevezte a kormány állandó trükközését, és elmondta, hogy az, hogy még egyáltalán működik az oktatás, az a tanárok és iskolai dolgozók erejükön felüli munkájának köszönhető. Úgy véli, az a cél, hogy minél kevesebben jussanak be az egyetemekre, és minél több szakmunkást képezzenek.

A békés tüntetés után felkérték a résztvevőket, hogy menjenek el az ELTE BTK épületébe csatlakozni az öt napja folyó egyetemfoglaláshoz. A menettel egy időben a KiHa szegedi szervezete is megtartotta ugyanezen tematikájú tüntetését. Az MTI szerint kb. negyven demonstráló körbevitt egy "Közoktatás - élt a 2012/13-as tanévig" feliratú, papírból készült koporsómakettet Szeged belvárosán, majd a megyei kormányhivatal épülete előtt mécseseket gyújtva körbeállták a jelképes sírt.

Az ELTE BTK egyik nagyelőadóját hétfő óta foglaló diákok péntek este szavazással döntöttek arról, hogy hétvégére is benn maradnak az egyetemen. Annak ellenére is, hogy korábban a rektor-helyettes arról tájékoztatta őket, hogy hétvégére ki fogják kapcsolni a fűtést és az áramot. A diákok programokat is szerveznek, többek között Heller Ágnest is meghívták előadni szombatra, írják Facebook-oldalukon.