Dörzsölt ügyvéd a csendes KDNP-s

2013.02.15. 08:09
Együtt énekelt Orbánnal, és az egyik leggazdagabb képviselőnek számít az alig ismert KDNP-s Seszták Miklós. A politikust a múlt héten keményen támadták az ellenzéki pártok, miután kiderült, hogy felügyelő bizottsági tag volt egy olyan cégben, amely áttételesen több milliárd forintot nyert egy uniós pályázaton. A KDNP megelégedett azzal, hogy a politikus bejelentette, fb-posztjáról még a pályázat benyújtása előtt lemondott, pedig azt elfelejtette megemlíteni, hogy több mint egy évtizedig ő volt a nyertesek jogi képviselője.

Elhallgatta üzleti kapcsolatát Szeszták Miklós KDNP-s képviselő azzal a cégcsoporttal, amely – áttételesen – több milliárd forintot nyert el egy állami pályázaton. Információink szerint a politikus nem csupán felügyelőbizottsági tag volt, hanem több mint tíz évig ügyvédként is dolgozott az érintett cégeknél.

Seszták neve azt követően került előtérbe, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázaton 20 milliárd forintból 12,5 milliárdot öt cég nyert el. Az öt társaságot ugyanakkora alaptőkével, ugyanazon a napon (2012. június 27-én) alapították, és mind ugyanarra a címre jelentették be. Tulajdonosi körük is átfedést mutat, kettőben részesedéssel rendelkezik az Enternet 2001, amely az Enternet Invest Zrt. nevű cég tulajdonában van.

A KDNP-s politikust az ügy miatt azért támadták az ellenzéki pártok, mert miközben az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságában, valamint közbeszerzési albizottságában ült, a nyertes cég, a Enternet Invest Zrt felügyelőbizottságának is tagja volt. Az MSZP szerint nem valószínű, hogy az állami milliárdok előzmény nélkül, véletlenül landoltak az érintett cégeknél. Az ellenzéki párt felszólította Sesztákot, hogy adjon magyarázatot, vagy mondjon le. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Vadai Ágnes pedig múlt csütörtökön ismeretlen tettes ellen, különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyészségen.

Olyan fb-tagság, ami nem járt pénzzel

Demján üzlettársai a háttérben?

Seszták az Indexnek nehezményezte, hogy az ügyről beszámoló cikkek offshore cégként írták le az Enternet Invest Zrt-t, miközben szerinte annak ismert a tulajdonosi háttere. A politikus nehezményezte azt is, hogy többen azt a látszatot próbálják kelteni, hogy érdekeltsége lenne az Enternet Invest-tel, illetve a pályázaton nyertes cégekben. Hozzátette: az ilyen állításokkal és sugallatokkal szemben a szükséges jogi lépések megtételére készül.

Az Enternet Invest Zrt. tulajdonosi hátteréről hétfői cikkében az Átlátszó.hu számolt be részletesen. Eszerint az Enternet Invest Zrt. korábban többek között Nyúl Sándor érdekeltségébe tartozott, aki Demján Sándor üzlettársa. Az Enternet Invest másik korábbi tulajdonosa pedig egy olyan ciprusi cég, amely Bauer Róbert érdekeltségébe tartozik. Az Átlátszó.hu szerint Bauer ugyancsak közel áll Demjánhoz.

Az Index megkérdezte Sesztákot a céggel fenntartott kapcsolatáról. A politikus azt állította, hogy felügyelő bizottsági (fb) tagként nem volt, és nem is lehetett hatása az Enternet Invest működésére. Sőt 2012. július 10-én bejelentette a lemondását is, úgy, hogy jogviszonya legkésőbb 2013. január 15-ével megszűnik. (Az NFÜ a közbeszerzési eljárást tavaly május 14-én írta ki, az érintett cégek pedig szeptemberben adták be pályázatukat.) A távozását azzal magyarázta, hogy időközben kicserélődtek a tagok a felügyelő bizottságban. Seszták kijelentette, tavaly május óta semmilyen kapcsolata nincs a céggel.

A politikus az Indexnek arról is beszélt, hogy 2008-ban került a cég fb-jébe, még azelőtt, hogy parlamenti mandátumot szerzett. Az fb-tagként végzett munkájáért fizetést nem kapott. Évente egyszer találkozott az Enternet Investtel, amikor az éves mérleg elfogadásakor a fb-ben elvégezték az ezzel kapcsolatos munkát. Soha nem lobbizott a cég érdekében, azt követően sem, hogy parlamenti képviselő lett. Arról sem volt tudomása, hogy az Enternet Invest tulajdonában lévő cégek tervezték volna, hogy elindulnak az NFÜ pályázatán. Erről február elsején - aznap jelent meg a Varánusz cikke -, síelés közben értesült.

Ügyvédként bedolgozott

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a politikus hogyan került kapcsolatba a cégcsoporttal. Seszták erről részleteket nem árult el, és arról sem ejtett szót, hogy korábban ügyvédként kapcsolatban állt az egyik érintett céggel. Ezt az Enternet Investtől tudtuk meg. A politikus az Enternet 2001. Kft ügyvédje volt a cég 2000-es alapításától kezdve 2011 december végéig, írták kérdésünkre. Az Enternet szerint Seszták az Enternet 2001 Kft. ügyvédjeként nagyon jól ismerte annak egyik többségi tulajdonosát, az Enternet Investet. „Így ezek után nem volt kérdés, hogy őt kérje fel az Enternet Invest Zrt. menedzsmentje felügyelő bizottsági tagnak” – írta a cég.

A cégbírósági iratok szerint 2009-2010-ben még Seszták kisvárdai ügyvédi irodája járt el többször is az Enternet 2001 ügyeiben, és részt vett a társaság közgyűlésén is. Seszták egyébként jelenleg is az enternetes emailcimét használja. Seszták, akit az információk birtokában újra megkerestünk, azt mondta: az Enternet 2001 korábbi tulajdonosaival jó kapcsolatot ápolt, részt vett a cég alapításában is, a tulajdonosváltás után azonban már jóval kevesebb ügyvédi tevékenységet végzett a cég számára. Seszták azt hangoztatta, hogy ügyvédi munkájának nem volt köze az NFÜ-s pályázathoz.

A KDNP szerint nincs ügy

Az Index által megkérdezett KDNP-s politikusok szerint a közbeszerzési ügy nem foglalkoztatja a kormánypárti képviselőket, a kérdés így nem merült fel a kormánypártok múlt heti gyulai kihelyezett frakcióülésén sem. Seszták szerintük a közleményeivel tisztázni tudta magát. Egy kormánypárti képviselő szerint a politikust az ügy miatt semmilyen retorzió nem érte, nem rendült meg a bizalom vele szemben.

Seszták a kevésbé ismert kormánypárti képviselői közé tartozik. A politikust frakciótársai csendes embernek írták le, akitől „nagy ívű beszédeket nem várnak”, viszont a háttérben sokat dolgozik. Jogi, gazdasági szakkérdésekkel foglalkozik. Főként adó- és pénzügyi tárgyú törvényekhez nyújtott be módosító javaslatokat. Egyike volt annak az öt kormánypárti politikusnak, akik 2011 nyarán benyújtották azt az indítványt, amely szerint társaságiadó-kedvezményt kapnak a látvány-csapatsportot (pl labdarúgás, vízilabda) támogató vállalkozások.

Egy képviselőtársa pedig azt mondta, hogy a KDNP kelet-magyarországi szervezetépítésében is aktívan részt vesz. Politikai pályájáról a politikus az Indexnek azt mondta: nem akar országosan ismert politikus lenni, így többek között államtitkári posztot sem akar szerezni.

Papi családból indult

A 45 éves, gazdag kereszténydemokrata politikus felívelőben lévő karrierje a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Kisvárdán indult. A sokgyerekes papi családból származó Seszták politikusi pályára készült, Oláh Albert polgármester támogatásával az 1990-es éve közepén egy helyi civil szervezet színeiben listáról került be az önkormányzat képviselőtestületébe. A várost öt cikluson át vezető volt polgármester szerint 2010-ben Seszták hátba támadta, egykori támogatottjának tevékeny szerepe volt abban, hogy korábbi ígéretei ellenére a választás előtt félreállította a Fidesz. Seszták erre úgy emlékszik, a Fidesz más jelöltet indított, ő pedig azt támogatta.

Bár a polgármestert Leszeli Tibornak hívják, forrásaink szerint a várost azóta valójában Seszták vezeti. Az önkormányzat ülésein rendszeresen a kereszténydemokrata országgyűlési képviselő ragadja magához a szót, befolyása olyan nagy, hogy a véleménye kikérdezése nélkül nem döntenek semmiről. A városi önkormányzatnak, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésnek is 2006 óta a tagja. A politikus erre reágálva egy hasonlottal élt, azt mondta, a befolyása akkora, mint amekorra befolyással a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésben rendelkezik.

Az egyik leggazdagabb képviselő

Az 1990-es években ügyvédként szintén a nyírségi városban indított praxist, és vállalkozásokba is belekezdett. Van egy Opel-szalonja is, de helyi forrásaink szerint vagyonát forgalmas ügyvédi irodájának köszönheti. A főként cégügyekre specializálódott Seszták jó nemzetközi kapcsolatokat épített ki, és az Enternet mellett más cégek jogi ügyeleteit is egyengette.

2010-ben például az Oxygen Wellness Központ képviselőjeként nyilatkozott a sajtónak abból az alkalomból, hogy a vállalkozás több sportobjektum létrehozása után egy új, egymilliárdos beruházásba kezdett az I. kerületben. Seszták az üzemeltető és a kivitelező nevében is nyilatkozva jelentette be, hogy milyen üzleti konstrukciót sikerült kötni az ingatlanra az önkormányzattal. A Tabán fölött elhelyezkedő és a Várra néző wellness központ azóta a kormányzati politikusok egyik közkedvelt VIP-helye lett.

A tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint Seszták az MSZP-s Veres János után a második leggazdagabb parlamenti képviselő. 177,5 millió forint megtakarítása van, ügyvédi tevékenységéből évi bruttó 30 millió forint bevétele származik, öt ingatlan van a nevén.

Közös videó Orbánnal

Kisvárdán viszont azóta tartják igazán befutottnak Sesztákot, mióta Orbán Viktor kormányfő honlapján tavaly októberben közzétettek egy kötetlen hangulatú videót. A felvételen az látszik, hogy a miniszterelnök, kezében pálinkás pohárral Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója és Seszták társaságában énekli, hogy a fehérvári huszárok „erre arra jártak, sok kislányt meghágtak”. A felvétel Etyeken - vagyis nem Seszták választókörzetében -, egy szoboravató után készült.

A KDNP-s politikus 2011 májusától a Magyar Sakk Szövetség elnöke. A sportszövetség akkor 61-45 arányban választotta meg Töröcskei Istvánnal, az Államadósság Kezelő Központ vezetőjével szemben.

Miért nem közvetlenül pályáztak?

Az NFÜ által kiírt 20 milliárdos pályázat körülményeivel a múlt héten a Világgazdaság Online foglalkozott. Eszerint a közbeszerzésen való induláshoz elég volt a cég létezése, nem volt szükség sem lezárt évre, sem referenciára, csupán egyetlen fő foglalkoztatottra. Az új cégek bejegyzése alig három héttel azelőtt történt, hogy a pályázat beadási határidejét július végéről szeptember 15-ére változtatták. A lapnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt írta: ennek az volt az oka, hogy a projektek jellegéből adódóan komoly tervezési előkészítésre volt szüksége a vállalkozásoknak. A tárca válaszából az is kiderült, hogy az érintett öt cég is a meghosszabbított határidő miatt tudott pályázni

A pályázati felhívás lehetővé tette, hogy a pályázaton indulhassanak kifejezetten a fejlesztés megvalósítására létrehozott vállalkozások, írta érdeklődésünkre az Enternet Invest. Szerintük ez általános gyakorlat más országokban is, ennek oka, hogy ezek a cégek nagyobb szabadsággal készíthetők fel a projektekre. Levelük alapján a projektcégek tulajdonosai Magyarországon bejegyzett, több mint tíz éves szélessávú, távközlési tapasztalattal rendelkező, Magyarországon adózó, lejárt adótartozással nem rendelkező vállalkozások.