Székely zászló leng a Parlamenten

2013.02.15. 14:01 Módosítva: 2013.02.15. 14:17

Székely zászlót tűztek ki az Országház épületére. Az országgyűlés sajtóosztálya az Index kérdésére azt válaszolta: a zászló kitűzését a házelnök rendelte el, mivel éppen most zajlik a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris munkaülése.

Az ülésen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: alapvető emberi jog a nemzeti közösségek szimbólumainak használata. Semjén köszönetet mondott azoknak a magyarországi önkormányzatoknak, amelyek "erdélyi barátaink melletti szolidaritásuk jeleként" kiteszik a székely zászlót.

fotó
Fotó: Huszti István / Index

Semjén Zsolt a székely zászlók nyilvános használatával kapcsolatban Románia és Magyarország között az utóbbi hetekben kialakult helyzetre utalva azt mondta: nem szándékunk "bármiféle feszültség erősítése Romániával".

Tavaly év végén Kovászna és Hargita megye prefektusai arra kérték a helyi önkormányzatokat, hogy a román zászlón kívül más zászló ne legyen kint a polgármesteri hivatalok épületein. A hatóságok azóta bírósági ítéletekre hivatkozva el akarják távolíttatni a magyar és a székely zászlókat a közintézményekről, illetve jelentős pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ezután azt mondta, hogy „zászlóháború dúl a Székelyföldön”, és azt kérte a román kormánytól, hogy szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen. Viktor Ponta román miniszterelnök erre azt válaszolta: nem tűrnek el semmilyen leckét senkitől arról, hogyan alkalmazzák a törvényeket Romániában. Január 29-án egy román televízióműsorban a műsorvezetők többek között rongynak nevezték a székely zászlót, és nevetségesnek az autonómiatörekvéseket.

Február elején Titus Corlatean román külügyminiszter kilátásba helyezte Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövetének kiutasítását, miután a nagykövet azt mondta: a magyar kormány a romániai magyarok kérésére a Székelyföld autonómiáját is támogatná. A nyilatkozat miatt tüntetést is tartottak a bukaresti magyar nagykövetség előtt.

Budafok–Tétény kezdeményezésére azóta egyre több magyarországi város polgármesteri hivatalára tűzik ki a székely zászlót. A vitáról a Spiegel Online német hírportál azt írta: a két uniós tagország viszonyában kialakult "mély diplomáciai válság" kiváltó oka "egy kicsinyes vita egy történelmi zászlóról",  "a nacionalista hisztéria a kormányokat segíti a választási harcban".

A Krónika erdélyi magyar napilap pénteken azt írta: rendkívüli módon megnőtt a székely zászló iránti kereslet a Székelyföldön, a lobogó sok helyen hiánycikk.