no

Veszélyben Zsiga Marcell mandátuma

2013.02.15. 11:12 Módosítva: 2013.02.15. 11:12

Akár a képviselői mandátumát is elvehetik a fideszes Zsiga Marcellnek, ha kiderül, hogy vagyonnyilatkozatában eltitkolt valamit. A Blikk által hétfőn kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárásban a képviselőnek öt napon belül válaszolnia kell a beadványra, mondta a lapnak Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke.

A korábbi eljárások esetén a politikusoknak legfeljebb pontosítaniuk kellett egy kicsit a nyilatkozatukat. A szabályozást azonban ez év januárjától jelentősen szigorították. Végső esetben akár a képviselői mandátumától is meg lehet fosztani azt, aki vagyonbevallásában valamilyen „lényeges adatot vagy tényt szándékosan valótlanul közöl".

Mint Rubovszky György elmondta: ha a képviselő módosítja, illetve kijavítja a vagyonbevallását, akkor az eljárás lezárul. Ha nem, akkor tovább vizsgálódhat a mentelmi bizottság. A bizottság zárt ülésen szokta meghallgatni az érintett honatyát, és a testület tagjai a hozzátartozók zártan kezelt vagyonnyilatkozatába is betekinthetnek. Ha most azt állapítanák meg, hogy valótlan adatok szerepeltek a képviselő bevallásában, akkor az elnök köteles kezdeményezni az összeférhetetlenség kimondását. Ez pedig akár a képviselői mandátum elvesztését is jelentheti.

A Blikk szúrta ki, hogy Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselő vagyonbevallása gyanús: úgy vett egy negyvenmilliós házat, hogy a tavalyi vagyonnyilatkozata alapján erre nem volt pénze, az idei alapján meg nem keresett annyit, hogy egyszer csak tudjon egy ilyen ingatlant vásárolni.

Zsiga az Indexnek azt mondta, hogy a ház fele a feleségéé, és a felét a felesége fizette ki. A vagyonbevallásában valóban szerepel, hogy a háznak csak a fele áll a képviselő tulajdonában.

Azt Zsiga elismerte, hogy az októberben vett ház 40 millióba került, de ebből csak húszat fizetett ő, a többit a felesége állta. A húszból 10,5 már régebbről megvolt (ez szerepelt a 2011-es vagyonbevallásában is), a másik 10 milliót pedig a fizetéséből év közben megspórolta.