A székely zászló miatt tiltakozott a román külügyminiszter

2013.02.16. 23:46

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten beszélt arról, hogy zászlóháború dúl a Székelyföldön, mivel Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. A történteket Németh szimbolikus agressziónak nevezte, és arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritásból tűzzék ki a székely zászlót. Eddig a főváros több kerületében, valamint az ország számos településén a helyi önkormányzati hivatal épületére és pénteken az Országgyűlés homlokzatára is kitűzték a székely zászlót.

Titus Corlatean román külügyminiszter egy szombati tévéműsorban beszélt a székely zászló ügyében kirobbant magyar-román vitáról. Corlatean szerint Budapest a romániai magyarokat próbálja manipulálni a kettős állampolgárok szavazatának megszerzése reményében. A külügyminiszter úgy fogalmazott: a nacionalista szólamok mögött pragmatikus érdekek állnak, mert a zászlókat lobogtató magyar politikusokat az a két-háromszázezer szavazat érdekli, amiket a magyar állampolgárrá vált romániai magyaroktól kaphatnak.

Folytatni kell a párbeszédet

Pénteken a román külügyminisztérium közleményben reagált arra, hogy a budapesti parlament épületére kitűzték a székely zászlót. A román diplomácia vezetője szerint egyes magyar politikusok jelképes gesztusokkal provokálják a román közvéleményt, amivel szemben Bukarestnek határozottan, de intelligensen kell fellépnie. Corlatean szerint a budapesti hivatalosságok közöl csak egyesek viselkednek forrófejűen, de Martonyi János külügyminiszterrel például szerinte korrekt politikai párbeszédet lehet folytatni, akkor is, ha sok mindenben nem értenek egyet. Corlatean elmondta, hogy bonyolultabbá vált a napokban a magyar-román viszony, de a párbeszédet folytatni kell, és maga is várja, hogy tárgyalhasson Bukarestben magyar kollégájával.

A tévéműsor vezetője szóba hozta, hogy Adrian Nastase, a börtönben ülő volt román kormányfő blogbejegyzésében a magyar-román parlamenti kapcsolatok befagyasztását javasolta válaszlépésként arra, hogy a budapesti parlamentre kitűzték a székely zászlót. Corlatean erre azt mondta, számít arra, hogy a román parlament reagál a gesztusra, de kifejezte reményét, hogy nem lesznek radikálisabbak, mint a Jobbik. A külügyminiszter úgy fogalmazott: egy méltó és világos kiállásra valóban szükség van, és ebben egyetért Nastaséval. Corlatean szerint a székely zászló valójában az etnikai alapú területi autonómiát jelképezi, amely elfogadhatatlan Románia számára, mind a törvények és az alkotmány, mind pedig a harmonikus román-magyar együttélés szempontjából.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: Martonyi János külügyminiszter román kollégájának, Titus Corlateannak küldött levelében személyes találkozó időpontjára tett javaslatot, hogy egyebek mellett a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet is megvitassák.