Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Adományperselyekké alakítják a parkolóautomatákat Dombóváron

2013.02.16. 06:34
A zöld parkolásnak nevezett rendszerrel a város civil szervezeteit, intézményeit lehet majd támogatni.

A tervek szerint tavasszal induló rendszerben 19 automatát alakítanak át - mondta Tóth Zoltán (Fidesz-KDNP), a Tolna megyei város városgazdálkodási bizottságának elnöke az MTI-nek. A berendezéseket alapítványok, egyesületek, intézmények kapják meg, az, hogy először mely szervezetek javára lehet adakozni, legkésőbb májusig dől el.

Az automatákat átalakítják: a parkolást jelentő kék jelzést a közlekedési szabályok szerint a megengedő, zöld színnel váltják fel, és a Dombóváron önkormányzattal rendelkező német, horvát, örmény és roma nemzetiség nyelvén, valamint eszperantó nyelven is tájékoztatják az autósokat, járókelőket az adományozási lehetőségről. Az elképzelések szerint az automaták a parkolójegy helyett nyugtát adnak majd az adományokról, amelyek alapján a kedvezményezett szervezetek igazolást állíthatnak ki az adományozóknak.

Az újszerű kezdeményezés olyan szervezeteket, tevékenységeket segíthet, amelyekhez kevés forrása van az önkormányzatnak. Az automaták egyfajta becsületkasszaként is működhetnek az autósok számára. Dombóváron 2008-ban szüntették meg a fizető parkolást, az automatákat eddig sikertelenül próbálta meg értékesíteni az önkormányzat. A bizottsági elnök megjegyezte: legutóbb másfél millió forintos ajánlat érkezett a berendezésekre, de arra számít, hogy ennél lényegesen nagyobb összeg folyik majd be az adományozóktól.