Az egyetemisták közt a Jobbik a legnépszerűbb

2013.02.16. 14:57
A Fidesz csak a harmadik az egyetemisták és főiskolások pártpreferenciáit feltérképező Aktív Fiatalok Magyarországon (AFM) kutatócsoport felmérése szerint. A Népszabadság cikkében a szakértő a politikából való kiábrándultsággal magyarázta a helyzetet. A hallgatók 33 százaléka szerint jobb a diktatúra.

33 százalékos népszerűséggel az első a politikai pártok közt a Jobbik, mutatta ki a felsőoktatásban résztvevők közt végzett kutatás. A Népszabadságban közölt eredmények szerint a második a még szakadás előtt álló LMP, amelyre a biztosan választók 29 százaléka szavazna. A diákok 24 százaléka a Fideszre, 7 százaléka az MSZP-re és 5 százalék a DK-ra szavazna. Az adatfelvételt az készítette, amely számos más kérdés mellett a pártpreferenciákra is kíváncsi volt.

A 2011. december és 2012. február között, döntően online – kisebb részt személyes kérdezéses módszerrel – készített kutatás reprezentálja a magyarországi nappali tagozatos főiskolások és egyetemisták véleményét.

A kutatás egyik munkatársa, Róna Dániel szociológus szerint egy párt, jelen esetben a Jobbik markáns előnye olyan jelentős ebben a generációban, amelyre csak a kilencvenes években volt példa: akkor a Fidesz volt felülreprezentálva a 15-29 éves korcsoportban. A Jobbik támogatottsága négyszer-ötször magasabb a 18–29 éves korosztályban, mint a 60 év felettiek körében, írja a lap. Hozzá kell azonban tenni, a hallgatók között nagyon erős a kiábrándultság a hagyományos pártokból és általában a politikából.

Az LMP-vel kapcsolatban Róna elmondta: ha nemcsak a felsőoktatásban tanulókra koncentrálnak, hanem az összes fiatalt kutatják, akkor a Fidesz nyilván megelőzi a zöldpártot.

Azzal, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb, 2008-ban még a fiatalok 52 százaléka értett egyet, az Aktív Fiatalok vizsgálatban viszont a megkérdezett hallgatók mindössze 39 százaléka. Róna Dániel szerint az elittel szembeni általános elégedetlenség az egyik oka, hogy miért népszerűbb a Jobbik a 30 év alattiak körében. Azzal az állítással, hogy „bizonyos körülmények között egy diktatúra jobb, mint egy demokrácia”, a hallgatók 33 százaléka értett most egyet, míg 2008-ban csak 18 százalék. Nem meglepő: a Jobbik-szavazók 52 százaléka szerint a diktatúra bizonyos helyzetekben jobb lehet a demokráciánál.

A kutató azt mondja, a cigányellenesség önmagában még nem elégséges ahhoz, hogy valakiből Jobbik-szavazó legyen, a cigányellenességet ugyanis a fideszes és szocialista szavazók közt is mértek.

A kutatást tavasszal megismétlik.