Földrengést észleltek Füzesabonynál

2013.02.16. 20:25

A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma tájékoztatása szerint a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű földrengést észleltek szombaton este, valamikor negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében. A közlemény szerint az este 18 óra 18 perckor keletkezett földrengést a lakosság megérezte. A Szeizmológiai Obszervatóriumba nem érkezett károkról szóló lakossági bejelentés. A földrengés mélysége négy kilométer volt, rengés epicentrumát Egertől huszonnyolc kilométerre mérték.

View Földrengést észleltek Füzesabonynál in a larger map

A foldrenges.hu beszámolója szerint a földmozgást néhány településen, például Hevesen, Tenken, valamint Erdőtelek környékén a lakosság is érzékelte. A rengés kisebb riadalmat okozott, többen a szabadba menekültek. A rengés méretéből ítélve rosszabb minőségű épületekben enyhe károk, például vakolatrepedések keletkezhettek – mondta el dr. Tóth László szeizmológus.

Az Időképnek nyilatkozó Bata Péter szerint komolyabb kár nem keletkezett, legfeljebb kisebb vakolathullást észleltek, a régi építésű házak falán apróbb repedések jelentek meg, illetve egy-két pohár billent meg vagy esett le. Bata szerint az embereket ennek ellenére megrémítette a földrengés.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb, kevesebb mint 2.5 magnitúdójú földrengést regisztrálnak. A rengések nagy része a lakosság számára nem érezhető. Legutóbb február 4-én észleltek 4,1-es erősségű földrengést a horvát tengerparton, Dalmáciában. Január 17-én Délnyugat-Szlovákiában rengett a föld, amit Komárom környékén is észlelni lehetett.

Nem sérült meg senki

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség az MTI-nek elmondta, hogy személyi sérülés nem történt, és anyagi kár sem keletkezett a földrengés miatt. Az igazgatóság főügyeletére este negyed hét után tizenkét bejelentés érkezett; ezek alapján az egy mozgásból álló rengést néhány másodpercig lehetett érezni. Csáki Zsigmond, Heves független polgármestere elmondta, hogy a lakosok úgy érezték, mintha egy nagyon nehéz jármű robogott volna el a házuk melletti úton. Egy farsangi bál résztvevői kitódultak a rendezvény helyszínről, egyes utcákban az emberek a szabadba rohantak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport