A Századvég szerint erősödött a Fidesz

2013.02.18. 16:18 Módosítva: 2013.02.18. 16:19
A Századvég Alapítvány februárban készített közvélemény-kutatása szerint a Fidesz kismértékben növelte előnyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében kismértékben nőtt januárhoz képest: 21-ről 23 százalékra. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP a januári 13 százalék után jelenleg 14 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága ebben a közegben 9 százalékos, az LMP-é 3 százalékos.

A közvélemény-kutatás szerint a Demokratikus Koalícióra (DK) a lakosság 1 százaléka adná a szavazatát. Az Együtt 2014 a vizsgált hónapban a választók 5 százalékára számíthat. Az egyéb, nem parlamenti pártok támogatottsága jelenleg 1 százalékos a teljes népesség körében.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 42 százalékon áll (januárban 40 százalékon volt), az MSZP támogatottsága változatlanul 29 százalékos. A Jobbikra a válaszadók 17, az LMP-re pedig 4 százaléka adná a szavazatát.

A DK-t, illetve egyéb pártokat 1-1 százalék juttatná be a parlamentbe. Az Együtt 2014-re a biztos szavazók 6 százaléka szavazna.

A Századvég a miniszterelnöki preferenciákat is vizsgálta: a megkérdezettek 35 százaléka Orbán Viktort, 18 százaléka Bajnai Gordont, 7 százalék Mesterházy Attilát, ugyancsak 7 százalék Vona Gábort, míg 2 százalék Gyurcsány Ferencet látná szívesen a kormányfői székben.

Az Orbán Viktor és Bajnai Gordon támogatottsága közötti különbség 2012 novembere óta nőtt: akkor Orbánt 32, Bajnait pedig 19 százalék látta volna szívesen miniszterelnökként. Ha csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választhatnának a megkérdezettek, 2013 februárjában 43 százalék szavazna a jelenlegi kormányfőre és 34 Bajnai Gordonra.

A februári felméréskor a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson, így az aktivitás január óta lényegében nem változott, továbbra is alacsonynak mondható. A pártszimpátiájukban bizonytalanok arányában sem tapasztaltak jelentős elmozdulást, jelenleg a megkérdezettek 44 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását február 12. és 15. között végezte, annak során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg.