A tavaszra még várni kell

2013.02.18. 13:54

Bár a hétvégén még Budapesten is több helyen előbújtak a hóvirágok, a parkos környékeken pedig a madarak hajnalonta egyre izgatottabban csiripelnek, a tavasz egyelőre csak nem akar megérkezni.

Az idokep.hu szerint a mai nyugodtabb, többnyire felhős, szürke időt követően kedden napközben észak felől hidegfront közelíti meg térségünket, mely szerdára virradóra át is vonul fölöttünk. Jelentős csapadék ugyan hazánk nagy részén nem várható, de kisebb havazás, hózápor kedden délutántól előbb északon, majd estétől már máshol  is előfordulhat az országban, sőt északkeleten, főként Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében néhány centiméteres friss hóréteg is kialakulhat.

idokep
Fotó: idokep.hu

A front átvonulását követően szerdán szeles időben lesz részünk, a nyugati, északnyugati szelet több helyen erős lökések kísérhetik majd. Számottevő csapadék ekkor viszont már sehol sem alakul ki, sőt az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időszakokra a Nap is kisüt. Ennek ellenére nem lesz meleg, napközben csupán kevéssel haladhatja meg a hőmérséklet a fagypontot.

Csütörtökre virradóra országszerte fagyni fog, főként a kevésbé felhős, szélcsendes, még havas tájakon -10 fok közelébe is süllyedhet a hőmérséklet. Napközben kezdetben folytatódik a nyugodt időjárás, viszont egy tőlünk délnyugatra kimélyülő mediterrán ciklon hatására késő délutántól a déli és nyugati megyékben már hószállingózás kezdődhet.

Péntektől ez a ciklon újra csapadékos, változékony időjárást okozhat hazánkban, viszont a ciklon útvonala, így a várható csapadék mennyisége, tér- és időbeli eloszlása, valamint halmazállapota most még meglehetősen bizonytalan. Az előrejelzések bizonyosságának növekedésével erről a későbbiekben újabb cikkben számolunk be.