no

Már nem utal párttagsági díjat a Kincstár

2013.02.18. 12:50
A jövőben személyesen kell gondoskodniuk a politikai kinevezetteknek a pártjuknak küldendő havi tagsági díjak átutalásáról. Egyes önkormányzatokban a jegyzők értesítették a képviselőket, hogy az Államkincstár januártól nem vállalja az erre vonatkozó megbízásokat.

A Magyar Államkincstár a 2012-es jogszabályi változások miatt az idén már nem teljesítheti párttagsági díj utalását az állami állásokat betöltő képviselők, pártdelegáltak számára.

Egyes önkormányzatokban a jegyző figyelmeztette is az érintetteket, hogy az eddig megszokott lehetőség januártól megszűnt.

A XIV. kerületben szétküldött, az Index birtokába került értesítés szerint a jövőben minden képviselőknek személyesen kell gondoskodnia arról, hogy a pártjuk szabályzatának megfelelő módon eljussanak a politikai szervezetkehez az általuk fizetett, és az önkormányzat gazdasági ellátó szolgálata által teljesített párttagsági díjak.

Az Index a Magyar Államkincstártól kért információkat arról, hogy a korábbi rendszerben milyen módon zajlott a díjak utalása, illetve, hogy mely pártok éltek ezzel a lehetőséggel.

A Kincstár elnöki titkárságától azonban ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.

A MÁK levele csupán arra tért ki, hogy a 2012-es munka törvénykönyve változtatott a helyzeten: január 1. óta a munkabérből való levonásnak kizárólag jogszabályi vagy végrehajtható határozat alapján van helye. „A pártok tagdíjának kötelezően elvégzendő levonásáról pedig jogszabály nem rendelkezik. Azaz a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően párttagsági díjakra vonatkozó levonás nem történhet sem a munkabérekből, sem bármely juttatásból a központosított illetmény-számfejtő rendszerben.”

Mint ismert, a nagyobbik kormánypárt kifejezetten a pártnak köszönhetően elnyert állásokra alapozza tagsági bevételeit. A Fideszben 1999-ben szabályozták újra a fizetési kötelezettségeket. A belső rendelkezést Ughy Attila országgyűlési képviselő készítette, a pártban azóta is csak Ughy-adóként emlegetik.

A német mintára kialakított pártfinanszírozás a párt parlamenti képviselőinek, EU-s honatyáinak, polgármestereinek, megyei és helyi önkormányzati képviselőinek bruttó jövedelmük 2 százalékával kell hozzájárulniuk a működési költségekhez. A fizetési kötelezettség még a helyi önkormányzatok a Szövetség által jelölt külső bizottsági tagjaira is vonatkozik.