Vilmos
21 °C
33 °C

Elfoglalták a Műcsarnokot az MMA elől

2013.02.19. 17:05 Módosítva: 2013.02.19. 17:10
Művészeti egyetemisták, oktatók és képzőművészek tiltakoztak flashmobbal a Szabad Művészek csoport szervezésében kedden a Műcsarnok előtt az ellen, hogy a nemzeti kortárs kiállítóhely tulajdonjoga egy törvénymódosítási javaslat szerint az államtól a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) kerülne.

Mintegy hatvan művészeti egyetemista, oktató, galerista, kurátor és képzőművész - mások mellett Borsos János, Nemes Csaba és Pacsika Rudolf - húzott kordonszalagokat Einstand és Lenyúlás feliratokkal a Műcsarnok köré az ellen tiltakozva, hogy az MMA-ról szóló törvényhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által benyújtott módosító javaslat szerint a Műcsarnok épülete a magyar államtól - elidegenítési és terhelési jog nélkül - az MMA tulajdonába kerülne.

a02DSC 2854
Fotó: Szabad Művészek / Index

A flashmob aktualitását az adja, hogy tegnap az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága általános vitára alkalmasnak találta az indítványt, amelyet ráadásul elfogadása esetén csak kétharmaddal lehetne megváltoztatni - mondta el Pacsika Márton, a megmozdulást szervező Szabad Művészek csoport tagja.

A művészeti egyetemi hallgató hozzátette, hogy az elmúlt húsz évben is előfordultak problematikus igazgatói kinevezések aMűcsarnok élére, de más az, ha az épület tulajdonjogáról mond le a magyar állam. Ráadásul nem tudni még, hogy az MMA egyetértési, esetleg kinevezési jogot is kap-e az intézményt működtető Műcsarnok Nonprofit Kft.-ben, "különösen az után, hogy L. Simon László kultúráért felelő államtitkár, aki köztudottan ellenezte ezeket a folyamatokat, most távozásra kényszerül" - fűzte hozzá.

Ahogy azt korábban bemutattuk, az ultrakonzervatív, kirekesztő elveket valló MMA helyzetbe hozása aktivizálta a magyar képzőművészeket. Különböző tiltakozó akciók szerveződtek a Gangnam Style-tánctól a képzőművészeti projektekig.

aDSC 2901
Fotó: Szabad Művészek / Index