no

Eltitkolta jutalmát a kisvárdai polgármester

2013.02.19. 15:33 Módosítva: 2013.10.08. 16:58
Egy hónappal a határidő lejárta után adta vissza jutalmát a kisvárdai fideszes polgármester, amikor a képviselőtestületben pénteken rákérdeztek, milyen jótékony célt támogatott a pénzből. Leleszi Tibornak a nyáron szavazott meg egy bizottság másfél havi extra juttatást a város gazdálkodásának sikeres irányításáért, jóllehet akkor több mint két és félszeresére nőtt az önkormányzat költségvetési hiánya. Orbán Viktor egy hónapja január 24-ét jelölte ki a Fidesz számára kellemetlen jutalmak rendezésére.

„Csak azt szeretném kérni, hogy ne csináljunk politikai ügyet abból, hogy ki milyen jutalmat kapott, és mikor, és hova használta fel” – ezekkel a szavakkal védte meg Leleszi Tibor polgármestert a kisvárdai képviselőtestület legutóbbi ülésén Seszták Miklós. „Nem is értem, hogy ez miért ügy” – fogalmazott a Fidesz helyi választókerületi elnöke, miután az ülésen kérdésként felvetődött, hogy a polgármester visszafizette-e, vagy felajánlotta-e jótékony célra pénzjutalmát.

Januárban komoly botrány kerekedett abból, hogy számos, hatalmas adósságot felhalmozó település vezetője milliós jutalmat kapott önkormányzatától.

Leleszi Tibor és Seszták Miklós
Leleszi Tibor és Seszták Miklós

A Fidesz számára kellemetlen ügy kipattanása után Orbán Viktor kormányfő pártelnöki minőségében felszólította a kormánypárti polgármestereket és helyetteseiket, hogy ne vegyenek fel jutalmat, illetve ha már megtették, fizessék vissza, vagy ellenőrizhető módon fordítsák a településük javára.

A jutalmak megnyugtató rendezésére a pártelnök január 24-ig adott határidőt az érintetteknek, az ellenőrzésért pedig a választókerületi elnököket tette felelőssé. Kocsis Máté, a párt kommunikációs igazgatója országos körlevelében kérte Sesztákot és a többi 105 választókerületi elnököt, mérjék fel, hogy a hozzájuk tartozó településeken van-e olyan kormánypárti polgármester vagy alpolgármester, aki jutalmat vett fel, a névsort pedig küldjék el a Fidesz budapesti központjába. A pártelnöki üzenetnek az adott különös nyomatékot, hogy a pártból való kizárás lehetőségét is megpendítette az engedetleneknek.

A kisvárdai polgármester a pénteki ülésen még ködös választ adott a pénz sorsát illetően, és csupán azt magyarázta a testületnek, hogy az oktatási, kulturális, szabadidő és sport bizottság 2012. július 5-én egyhangúlag szavazta meg számára az önkormányzat gazdálkodásának stabilitása érdekében 2010 óta kifejtett munkájáért másfél havi illetményének megfelelő (782 700 forint) összegű juttatást.

Leleszi az Index kérdésére kedden viszont már azt mondta, hogy a „napokban visszafizette az önkormányzat számlájára a teljes jutalmat”.

Információink szerint a kisvárdai önkormányzat képviselőtestületének tagjai egészen addig nem is tudtak a jutalomról, amíg a bizottság beszámolójában 2012 végén rá nem bukkantak egy rövid megjegyzésre arról, hogy a testület az év során két személynek juttatás kifizetését is engedélyezte. Ekkor - külön kérdés után - derült ki, hogy a polgármester és egy nyugdíjba vonuló aljegyző jutalmát támogatták.

A 2012. július 5-i bizottsági ülés előtt egy héttel, június 28-án módosította a képviselőtestület Kisvárda költségvetését, és a hiányt 597,9 millió forintban állapította meg, ami több mint két és félszerese a 2010-es szintnek.

Helyreigazítás

A 2013. február 19. napján 15 óra 33 perckor megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Leleszi Tibor kisvárdai polgármester a jutalmát eltitkolta. A valóságban Leleszi Tibor polgármester nem titkolta el a jutalmát, az erre vonatkozó önkormányzati döntés nyilvánosan megismerhető volt. A tévedésért elnézést kérünk a polgármester úrtól.