Listázták az ELTE gólyáit

2013.02.19. 11:29 Módosítva: 2013.02.19. 14:28

Az ELTE BTK hallgatói önkormányzata (HÖK) éveken át listát készített a gólyák vallási hovatartozásáról, pártpreferenciáiról és egyéb tulajdonságairól – írja az atv.hu.

Az oldal információi szerint 2007 óta minden évben elkészült a lista, amin az új hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma, pólómérete, kollégiumi elhelyezés iránti igénye és egy általuk elküldött vicc mellett egy rövid jellemzés is szerepelt. Ezt a HÖK-ösök a gólyák facebook és iwiw profiljai alapján állították össze, többnyire az illetők párthoz, ideológiához vagy valláshoz való kötődéseire kihegyezve, de a megjegyzések a készítők számára vonzó („jó segg”) és szerintük könnyen kapható („óriási ribanc”) lányokról is megemlékeznek.

A lista pozitív jellemzései nagyjából a „rendes néptáncos katolikus lány”, „Ismerős Arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”, „evangélikus lányka, revizionista Erdély-kép” tartományban mozognak, míg a negatívak között visszatérő elem az „elempés libernyák”, a „szerintem cigó” és a „csúnya zsidó feje van”.

Fábri György, az ELTE közkapcsolati rektorhelyettese az Indexnek kedden úgy nyilatkozott: az ELTE rektora létrehozott egy bizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy egyetemi szinten vizsgálja meg, valóban készültek-e ilyen listák. Fábri hozzátette: az egyetem csak a vizsgálat után tud érdemben nyilatkozni, de ha tényleg történt ilyen, az "nagyon nagy súlyú ügy".

Fábri György, az atv.hu-nak korábban azt mondta: az ELTE-n nem megengedett a pártpolitikai tevékenység és ha a HÖK visszaélt a diákok adataival, az már nem is egyetemi, hanem rendőrségi ügy.

A dokumentumot készítő Silhavy Máté – aki 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt – elismerte a táblázat létezését, ugyanakkor tagadta, hogy az jellemzéseket is tartalmazott volna. Szerinte a lista azért készült, mert „így sokkal egyszerűbb volt az összegzés”, ugyanakkor ahhoz elmondása szerint akár 150-200 hallgató is hozzáférhetett a HÖK irodájában, ezért nem tudni, ki írhatta bele a megjegyzéseket.

Silhavy a Jobbik tagja, csakúgy, mint a szervezet több korábbi elnöke, köztük a 2010 óta országgyűlési képviselőként dolgozó Szávay István. Az atv.hu szerint a hallgatói önkormányzat leendő Jobbik tagok és szimpatizánsok toborzására is használhatta a listákat.

Silhavy másképp látja

Az alábbiakban szó szerint közöljük Silhavy Máté Tibor Dávid válaszát, amelyben azt állítja, hogy az atv.hu-n megjelentek nem feleltek meg a nyilatkozatának. Szerinte így történt:

„Megkeresésünkre Silhavy elismerte, hogy ő – és HÖK-ös aktivisták – készítette a táblázat alapját. Évente 7-800 jelentkező egyenként több oldalnyi adatát nehéz volt papíron tárolni, ezért dolgozták ki 2008-ban az új rendszert – mondta megkeresésünkre Silhavy Máté. „Így sokkal egyszerűbb volt a szervezés, meg voltak egyértelműen az adataik és letudtuk ellenőrizni  a befizetési bizonylatokat, illetve, hogy tényleg az egyetem elsőéves hallgatói. Az elektronikus űrlaprendszerként a Wufoo nevű, fizetős internetes szolgáltatás szolgált, amelyre én regisztráltam 2008-ban, 2009-ben is én is hívtam le az adatokat a gépemre, ezért van rajta a nevem. Ezt követően a HÖK gépein ellenőriztük a szelvényeket és, hogy a regisztrációk valódiak-e. Ezekhez a gépekhez az évek során több száz egyetemi hallgató hozzáférhetett, többek között olyanok is, akik ezt a listát minden valószínűség szerint készítettek.”. Arra nem tudott felelni, hogy 2010-ben 2011-ben és tavaly is készültek-ególyatábori jelentkezési listák, de azt mondta, úgy tudja, a legtöbb HÖK digitális adatkezelésre állt át.”