Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz népszavazás a bűnözők segélyéről

2013.02.19. 16:39

Nem hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Jobbik népszavazási kezdeményezését a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról.

A testület keddi ülésén 6:1 arányban arra hivatkozva utasította el az országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, hogy több ponton az alaptörvénybe ütközik, és a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő által benyújtott kezdeményezés hitelesítését csak az OVB Jobbik-delegáltja támogatta. A képviselő a korábban benyújtott kérdését visszavonta, és azzal egy időben egy hasonló tartalmú új kérdést nyújtott be a testülethez.

Három évig nem járt volna segély

Az újabb - az OVB által most elutasított - kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az a szülő, akivel együtt élő 18 év alatti gyermeke az együttélés ideje alatt személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el, és büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős ítéletben megállapította, vagy gyermekkora miatt nem volt büntethető, a bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben indult büntetőeljárás jogerős befejezésétől számított három éven belül ne részesülhessen foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben vagy átmeneti segélyben?

Az OVB elutasító indoklásában egyebek mellett azért találta alaptörvény-ellenesnek a kezdeményezést, mert az megítélése szerint sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét azzal, hogy a bűncselekmény elkövetője mellett, illetve helyett más személy szenved el joghátrányt.

A testület szerint továbbá sérül a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga is annak következményeként, hogy az intézkedés következtében a szülők nem tudják gyermekeiknek a korábbi ellátást biztosítani.