Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emeltek az arab sakkozó támadói ellen

2013.02.19. 12:37 Módosítva: 2013-02-19 13:54:09

Az ügyészség vádat emelt két rendőr és egy taxis ellen Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető tavaly júniusi szegedi bántalmazása ügyében.

Szanka Ferenc, a Csongrád megyei főügyészség szóvivője elmondta: az egyik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és közúti veszélyeztetéssel, a másik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással, a civilt pedig közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

Mindkét bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a vádhatóság mindhárom vádlottra pénzbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól.

A taxis azzal követett el bűncselekményt, hogy megszegte a közlekedési szabályokat, amikor a sakkozók elé vágott autójával.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi egy vacsora után sétált vissza szállodájukba, amikor – a sajtóbeszámolók szerint – az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek inzultálták őket. Az érintettek először azt hitték, rablótámadás áldozatai. Az idősebb férfinak nekihajtottak az autójukkal, majd ütötték-rúgták. A fiatal sakkozónak közben sikerült elmenekülnie.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tavaly áprilisban megjelent, a menekültek és menedékkérők magyarországi helyzetéről szóló jelentésében debreceni beszámolókra hivatkozva azt írja, hogy a rendszeres éjszakai igazoltatások során a rendőrök gyakran durvák, és nem tisztelik az igazoltatottak méltóságát, magánéletét.