Wass Albert-rajongó és zsidó picsa

2013.02.19. 17:40 Módosítva: 2013.02.19. 17:52

„Amatőr bűvész, elég tróger feje van". „Latinmániás, minifeminista". „Igazából senki és semmi, mint a többi". Ilyen és ennél sokkal durvább megjegyzések szerepelnek azon a Mandiner blog által közzétett teljes listán, amelyet az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzata (HÖK) készített az első éves hallgatókról. Néhány a durvábbak közül: „Szerintem cigó." „Liberális zenéket hallgat." „Leplezetlenül buzeráns."

lib1

Az atv.hu, amely kedden először adott hírt a listáról, úgy értesült, hogy az összeállítás 2007 óta minden évben elkészült, és azon az új hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma, pólómérete, kollégiumi elhelyezés iránti igénye és egy általuk elküldött vicc mellett egy rövid jellemzés is szerepelt. A megjegyzések hemzsegnek a szexista és rasszista kitételektől.

Míg Fábri György, az ELTE közkapcsolati rektorhelyettese az Indexnek kedden azt mondta: az ELTE vizsgálja, hogy valóban készültek-e ilyen listák, a dokumentumot készítő Silhavy Máté – aki 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt – elismerte a táblázat létezését, ugyanakkor tagadta, hogy az jellemzéseket is tartalmazott volna. Szerinte azokhoz sokan hozzáférhettek, és nem tudni, ki írta a megjegyzéseket.

lib2

Kedden a HÖK a Facebookon publikált közleményében visszautasította a feltételezést, hogy listákat készített volna a hallgatók vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásáról.

lib3

„Az ATV honlapján megjelent cikk hemzseg a légből kapott, semmivel sem bizonyítható állításoktól, és hazugságoktól. Az írás az egykori és jelenlegi hallgatói képviselőkről számtalan valótlanságot tartalmaz. Ebből is látszik, hogy az ELTE és a hallgatói önkormányzatok ellen politikai hátterű lejárató hadjárat zajlik" – áll a közleményben, amit Garbai Ádám és elnöksége jegyez.