Ennyi volt az ócsai lakóparknak?

2013.02.20. 07:30

Az eddig felépült nyolvcan ház lesz az összes, ami megvalósulhat a kormány grandiózus, eredetileg ötszáz házas adóslakótelepéről szőtt álmából, értesült a Blikk. A lap az építkezés alvállalkozóitól úgy értesült, hogy a beruházás második ütemét leállították, nem épül több ház a telepen.

"Az építkezést szervező belügyesek azt mondták nekükn, hogy ne is reménykedjünk újabb megbízásban" - nyilatkozta a Blikknek az építkezésen dolgozó egyik alvállalkozó. Azaz a már szerkezetkész, márciusban átadásra kerülő nyolcvan házon kívül tudomása szerint továbbiak már nem épülnek.

Az építkezés leállítása a hétvégén lezárult pályázatra tekintettel racionális lépésnek tűnik. A várakozásokkal szemben csak 588-an pályáztak, de a Népszabadság keddi számában megjelentek szerint közülük sokan eleve nem felelnek meg a feltételeknek. Több olyan pályázó van, aki nemhogy nem lakáshitelét nem képes törleszteni, de még csak nem is devizában adósodott el. Sokan pedig annak a feltételnek nem felelnek meg, hogy az Ócsára költözésük ne szakítsa ki őket eredeti közösségükből.

Arról pedig az Index is írt, hogy az ócsai beruházásban épülő házak irreálisan drágák. Abból a négyzetméterárból, amiből a 40-80 négyzetméteres házak épültek, kétszáz négyzetméteresnél is nagyobb, öszközműves házakat lehet venni Ócsán.

A belügyminisztérium a Blikk megkeresésére annyit reagált, hogy a telep bővítéséhez újabb kormányhatározatot kell hozni. "A kabinet elemző jelentést kért a megépólt lakóházakba beköltöző családok beilleszkedéséről, és előterjesztést a házépítések folytathatóságáról" - válaszolta nekik egy illetékes. Azaz, ha lesz is döntés a folytatásról, az az első lakók március végi beköltözése után hónapokkal születhet csak meg.