Hamisítvány lehet a SOTE-s lista

2013.02.20. 19:07

Hamisítvány a Semmelweis Egyetemen működő Instruktor Öntevékeny Csoportnak (IÖCS) tulajdonított, obszcén jelzőket tartalmazó lista, közölte az elsőévesek egyetemi beilleszkedését segítő szervezet. Mint megírtuk: több szerkesztőségnek, így az Indexnek is elküldtek egy kitalált e-mail címről egy listát. Ezen 56 név szerepel, a hozzájuk tartozó telefonszámokkal, e-mail címekkel és iwiw-linkekkel. A nevekhez ilyen megjegyzéseket fűzött valaki: "husi. hátulról dugható", "a szopósszájú barátnője elmegy", "csöcsike", "rusnya egérarcú", de politikai jellegű vagy származásról szóló utalások nincsenek.

cscs

A lista nem gólyákat, hanem a velük a táborokban foglalkozó tartalékos instruktorokat sorolja fel. A Semmelweis Egyetemen a gólyatábort szervező Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület választja ki a gólyatáborban segítő önkéntes felsőéveseket. Akit elsőre nem választottak ki, a tartaléklistára került, közülük pótolják a kiesőket.

A közlemény szerint az Instruktor Öntevékeny Csoport más szervezetekhez haonlóan készít felsorolást tagjairól, illetve a tartalékosok közé került jelentkezőkről, ám ezek a hivatalos listák sem tartalmukban, sem formátumukban nem egyeznek meg az interneten keringő listákkal. A hivatalos listákon szereplőket semmilyen módon nem minősíti az IÖCS, azokon a név mellett csak a különböző elérhetőségek (e-mail cím, telefonszám) szerepelnek.

Az Instruktor Öntevékeny Csoport közölte: mindent megtesz annak felderítésére, hogy ki és milyen célból készítette a hamis listát a 2009-es és 2010-es tartalékos listákon szereplő nevek felhasználsáával. A szervezet jogászokkal vizsgálja annak lehetőségét, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen a jó hírnév megsértése és személyes adatokkal való visszaélés miatt. Szarvas Gábor a Csoport elnöke felháborítónak tartja, hogy valaki ilyen listát készít és tesz közzé.

A Semmelweis Egyetem vezetésének nincs tudomása arról, hogy az IÖCS obszcén jelzőkkel ellátott listát készített volna, közölte az egyetem marketing és kommunikációs Igazgatósága. Az egyetem rektora szerdán délután egyeztetett az IÖCS vezetőjével, és az ügy megnyugtató tisztázása érdekében azonnal vizsgálatot rendelt el, olvasható a közleményben.