Jobbikos politikus szerzőként a HÖK-ös listán

2013.02.20. 18:38 Módosítva: 2013.02.20. 19:39

A bölcsészkar hallgatói önkormányzata által készített listán egy bejegyzés arra utal, hogy Stummer János, a Jobbik jelenlegi erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, a Jobbik Ifjúságpolitikai Kabinetjének vezetője maga is részt vett a táblázat elkészítésében. 2009-ben, a lista készítésének idején Stummer az ELTE BTK HÖK alelnöke volt.

A listán a gólyák által önjellemzésként beküldött viccek mellett a HÖK-ösök által írt rövid jellemzések is olvashatók, és több esetben párthovatartozásra és származásra utaló megjegyzések is szerepelnek. Egy diák neve mellett a következő megjegyzés olvasható: "faszkalap újpestdrukker (stummer voltam)". Egy másik oszlopban azt összesítették, hogy a bölcsészkarra érkező gólyáknak vannak-e közös ismerősei az aktív HÖK-ösökkel. Az egyik budapesti diáklánynál Stummer nevét tüntették fel közös ismerősként.

exc

Stummer János, aki jelenleg tanársegéd az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetében, az Indexnek azt mondta: fogalma sincs hogyan került rá a neve a listára, mint ahogy azt sem tudja, hogyan készülhetett egyáltalán ilyen lista. Mint elmondta: 2007-2009 között valóban vezetőségi tagja volt az ELTE BTK hallgatói önkormányzatának, és részt vett a gólyatáborok szervezésében is. A gólyatáborok szervezéséhez készítettek listát, de azon csak a név, lakcím, a gólyatábori pólóhoz szükséges méret, illetve az esetleges betegségek vagy ételallergiára vonatkozó adatok szerepeltek. Ezeket egy excell-táblában összesítették. Minderre azért volt szükség, hogy a gólyatáborba meg tudják csinálni a csoportbeosztást.

"A megjelent listán szereplő megjegyzéseket a leghatározottabban visszautasítom, és én magam is elítélem. Elképzelhetetlennek tartom, hogy az akkori HÖK tagjai közül bárki ilyet készített volna. A megfelelő jogi lépéseket azonban záros határidőn belül megteszem. Jó hírnév megsértése okán ismeretlen tettes ellen feljelentést fogok tenni" – mondta Stummer János.

Kérdésünkre, hogy ha annak idjén nem a HÖK készítette a listát, vajon ki vette a fáradtságot, hogy több mint 600 diákról ilyen jellemzéseket találjon ki, Stummer azt válaszolta: "vannak olyan láthatatlan erők, akiknek semmi sem drága, sem minősíthetetlen hangnemben emberekről véleményeket alkotni, sem több száz fiatal legszemélyesebb adatait nyilvánosságra hozni". Stummer számára ezért teljesen egyértelmű, hogy politikai célokat szolgáló támadásról és lejáratókampányról van szó.

Stummer szerint látni kell, hogy az elmúlt hónapokban a felsőoktatásban milyen események zajlottak le "több szervezet részéről", és vannak, akik nem szeretnék látni őt a közéletben sem a Magyar Tavasz Mozgalom képviselőjeként, sem erzsébetvárosi önkormányzati képviselőként. Stummer János a február elején debütált jobbikos Magyar Tavasz Mozgalom egyik alapítója is. A szervezet elítéli "a Hallgatói Hálózat által keltett anarchiát", és a jobboldali, keresztény gondolkodású egyetemistáknak műhelyeket, fórumokat akar szervezni.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szerdán azt mondta: a Jobbiknak nincs köze az ELTE BTK HÖK belügyeihez, és nincs megszólalási kényszerük ebben az ügyben. A párt ugyanakkor elítéli a faji, vagy etnikai alapon történő listázást.