Csinálná jobbikos LMP-s cigánnyal?

2013.02.20. 13:32

“Attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek” – mondta a jobbikos Zagyva György Gyula Osztolykán Ágnesnek, az LMP vállaltan roma származású képviselőjének. Ezt írta Osztolykán szerdai blogbejegyzésében, bár Zagyva nem pont így emlékszik. Osztolykán arról ír, hogy fáradtan, az ülésnap végén jött rá, hogy se pénze, se autója, ezért megkérdezte a folyosón álló képviselőket, nem tudná-e valaki hazavinni.

Elsőnek csak olyan válaszok érkeztek, hogy “hazaviszlek, de magamhoz”, de aztán egyre jobban belelendültek, Zagyva György Gyula pedig az idézett mondattal válaszolt, Osztolykán beszámolója szerint. A képviselőnő teljesen lefagyott a mondat hallatán, csak egy "suta vicces válasszal" próbálkozott.

Szerdán az Indexnek megerősítette a beszélgetés tényét Osztolykán Ágnes. Mint mondta, a megjegyzésnek több képviselő is fültanúja volt. Barátai tanácsára jelenleg fontolgatja, hogy további lépéseket tegyen az ügyben. A képviselőnő végül taxival ment haza kedd este a Parlamentből.

Zagyva György Gyula felháborodott, hogy megint ő van megemlítve rossz fiúként, holott több képviselő is beszólt Osztolykánnak. Mint mondja, ő csak egy "reflex-szerű, félhangos megjegyzést tett", amikor meghallotta hogy Osztolykánék miről beszélgetnek. Zagyva elmondása szerint a beszélgetés kezdetén még nem volt jelen, amikor pedig odaért, akkor arról volt szó, hogy Osztolykánra valaki egy megjegyzést tett.

Ennek kapcsán beszélgettek arról, hogy "valaki akart vele kapcsolatba lépni, és hogy ezt lehet-e vagy nem." Zagyva ekkor tette "a félhangos megjegyzést", amit úgy értett, hogy "attól, hogy ő cigány, attól még szóba állhatnak vele fehér férfiak is." Azt azonban határozottan kikérte magának, hogy ezt magáról jelentette volna ki. "Mert majd én pont ezekre szoktam ráizgulni" - mondta még a beszélgetés legelején, amikor meghallotta a kérdésünket.