Vizsgálják a SOTE-s listát is

2013.02.20. 22:01 Módosítva: 2013.02.21. 18:53

A Semmelweis Egyetemen vizsgálatot indítottak amiatt, hogy az interneten megjelent hírek szerint intézményük egy csoportja obszcén jelzőkkel listázta a hallgatókat. A csoport elnöke hamisítványnak nevezte a listát.

Az egyetem szerdán azt írta: a Semmelweis Egyetem vezetésének nincs tudomása arról, hogy az intézményben működő Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) obszcén jelzőkkel ellátott listát készített volna.

Csöcsike

Mint megírtuk: több szerkesztőségnek, így az Indexnek is elküldtek egy kitalált e-mail címről egy listát. Ezen 56 név szerepel, a hozzájuk tartozó telefonszámokkal, e-mail címekkel és iwiw-linkekkel. A nevekhez ilyen megjegyzéseket fűzött valaki: "husi. hátulról dugható", "a szopósszájú barátnője elmegy", "csöcsike", "rusnya egérarcú", de politikai jellegű vagy származásról szóló utalások nincsenek.

A több internetes portálon megjelent hírrel kapcsolatban Szél Ágoston, az egyetem rektora a délután folyamán egyeztetett az IÖCS vezetőjével, továbbá az ügy megnyugtató tisztázása érdekében azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy intézményi szinten megvizsgálja, valóban készült-e olyan lista, amely a hallgatókat a tanulmányi eredményeiken kívül bármilyen módon minősíti - olvasható a közleményben.

Szarvas Gábor, az Instruktor Öntevékeny Csoport elnöke szerdai közleményében azt írta: a több médium által csoportjuknak tulajdonított obszcén jelzőket tartalmazó lista hamisítvány. Az IÖCS, mint minden szervezet, természetesen készít felsorolást tagjairól, illetve "a tartalékosok közé került jelentkezőkről", ám ezek a hivatalos listák sem tartalmukban, sem formátumukban nem egyeznek meg az interneten keringő listákkal. A hivatalos listákon szereplőket semmilyen módon nem minősíti az IÖCS, azokon a név mellett csak a különböző elérhetőségek (e-mail cím, telefonszám) szerepelnek - fejtette ki.

Mint kiemelte, az IÖCS mindent megtesz annak felderítésére, hogy - felhasználva a 2009-es és 2010-es tartalékos listákon szereplő neveket - ki és milyen célból készítette a hamis listát.

Szarvas Gábor úgy fogalmazott: "a csoport elnökeként, mind személyemben, mind pedig a csoport nevében felháborítónak tartom, hogy valaki ilyen listát készít, tesz közzé". A szervezet jogászokkal vizsgálja annak lehetőségét, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen a jó hírnév megsértése és személyes adatokkal való visszaélés miatt - tette hozzá.