Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

50 ezres bírságot szed Józsefváros a körúti autósoktól

2013.02.21. 11:12
Saját üzemeltetésű kamerarendszerrel figyelik a VIII. kerület közterületesei az autósokat a Nagykörúton. Egy szabálytalan kanyarodás 50 ezer forintos büntetést von maga után. Az önkormányzat állítja, nincs bevételi nyomás a felügyeleten, pedig ez az egyetlen kereszteződés több tízmilliós pluszt termelhet havonta a kerületi költségvetésnek.

Az Index információi szerint naponta akár 80-120 bírságot is kiosztottak az utóbbi hetekben a József körút és a Baross utca kereszteződésénél.

Nemrég helyezték üzembe azt a kamerarendszert, amely a Nagykörútnak ezt a forgalmas szakaszát figyeli a VIII. kerületben. A kamerákat a kerület közigazgatási területén működő teljes térfigyelő rendszerrel együtt a Józsefvárosi Közterület-felügyelet üzemelteti.

20130221 091105 copy
Fotó: Index

A józsefvárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a rendszer feladata, hogy a körútról szabálytalanul lekanyarodó autósokat kiszűrje.

A József körút forgalma a Baross utcánál a villamos megálló miatt csak két szűk forgalmi sávban haladhat, a jobbra kis ívben történő kanyarodás pedig komoly torlódásokat okoz, mivel a kereszteződés Baross utca részén áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adnia a jobbra kanyarodó jármű vezetőjének. A nagy gyalogos forgalom miatt a jobbra kis ívű kanyarodás gyakran lebénítja a Nagykörút külső sávját, és balesetveszélyt is jelent a gyalogosokra nézve.

A kereszteződésben jelzőtáblák, és jól látható útburkolati jelek jelzik az egyenesen továbbhaladás kötelező irányát.

A kerület sajtóosztályán elmondták, hogy hatályos szabályozás lehetővé teszi közigazgatási bírság kiszabását a közterület-felügyelet munkatársainak is behajtási tilalom, korlátozott közlekedési zónák és kötelező haladási irány megsértése esetén. A szabályszegéseket zárt informatikai rendszer észleli és rögzíti, az eljárás automatikusan elindul.

20130221 091537
Fotó: Index

Ha a megbüntetett sofőr nem ért egyet a bírságolással, akkor a közigazgatási bírság megfizetésére rendelkezésre álló határidő elteltével az ügy iratait, bizonyítási eszközeivel az ügyben hatáskörrel rendelkező BRFK Központi Közlekedési Szabálysértési Osztályának kell megküldeni a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására.

A kerületnél az Index kérdésére leszögezték, hogy az önkormányzat nem állított bevételi tervet, vagy intézkedési céladatot a Józsefvárosi Közterület-felügyelet elé. Állításuk szerint az egyedüli elvárás az, hogy a felügyelet a rendőrséggel karöltve tartsa fenn közterületek tisztaságát, valamint a közlekedés rendjét.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft