Ami itt van, az nem veszélyhelyzet

2013.02.21. 11:49 Módosítva: 2013.02.21. 11:52

„Nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban, de szükség esetén a katasztrófavédelem és együttműködő szervei, a kormányhivatalok, valamint a műszaki eszközök készen állnak a leggyorsabb és leghatékonyabb beavatkozásra” – mondta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója.

Bakondi György a Pest megyei védelmi bizottság ülésén azt mondta: néhány térségben vannak ugyan belvízi jelenségek, de messze alulmúlják a 2011-es helyzetet. A tavalyi aszály miatt szárazabb talaj és a vízelvezetők a jelenlegi állapot szerint képesek elvezetni a felgyülemlett csapadékot.

A főigazgató közölte: minden szükséges eszközzel rendelkeznek, hogy biztosítsák az élet és vagyonbiztonságot, naponta többször elemzik a vízgyűjtő területek állapotát és a meteorológiai előrejelzéseket.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság a múlt héten azt írta, hogy a tavalyi, rekordszáraz év után tavasszal az árvizek okozhatnak gondot országszerte, miután az elmúlt hetek havazásai után majdnem minden folyó vízgyűjtőjén a sokéves átlagnál több hó halmozódott fel.

Egy nagyobb árvíz kialakulásához több tényező együttállása kell. Komoly árvízveszély akkor lehet, ha tavasszal hirtelen felmelegedés jön, ráadásul csapadékkal kísérve. Ha ez nem következik be, hanem nappal olvad, éjszaka pedig fagy, akkor szinte jelentősebb árhullám nélkül eltűnhet a hó a hegyekből.