Fiala a pszichológia tanszéken balhézott

2013.02.21. 08:01
A "szórakoztató könyvbemutató" fogalma eddig ismeretlen volt számomra, de Berentés Éva pszichológus könyvének beharangozóján többen megismerkedhettünk vele, amikor Fiala Jánosnak elszállt az agya.

Érdekes, tanulságos, ismeretterjesztő, művészi és hasonló szavakkal jellemezhető könyvbemutatón jártam már, de olyanon, amin hangosan nevettünk, majd közösen mélyen elgondolkodtunk, még sosem. Pedig nem Dolák-Saly Róbert írta meg a Boborján folytatását, a bemutatott könyv témája halálosan komoly, fontos társadalmi és pszichológiai kérdést tár tudományos igénnyel az olvasó elé. Berentés Éva könyvét – Az érett személyiség – az ELTE pszichológiai karán mutatták be szerdán. A szerző több évtizede tanít az ELTE-n és praktizál pszichoterapeutaként, a könyvében olyan személyiségmodell összeállítására vállalkozott, amihez hasonlóra 1937 óta nem volt példa: azokat az emberi tulajdonságokat foglalja tudományosan megalapozott rendszerbe, amik az emberi sikerhez és boldogsághoz nélkülözhetetlenek, illetve a társadalom számára is hasznosak.

A szerzővel való beszélgetést Fiala János vezette, aki már az elején kijelentette, hogy rossz napja van. A beszélgetés kezdetekor Berentés Éva leszögezte, tudja, hogy furcsa, de azért épp Fialát választotta a bemutatóra partnerének, mert szereti, ha valaki spontán és önmagát tudja adni minden helyzetben. Fiala János egy pulton ülve kérdezgetett, már a testbeszéde is rosszat sejtetett. Az aulában körülbelül hetven vendég gyűlt össze, mind olyanok, akik ismerik, tisztelik Berentés Évát.

Fiala a könyvet gyűrögetve feltette első kérdését, hogy “Ez micsoda, egy tankönyv?”. Itt még sínen lett volna a beszélgetés, mert a szerző elmondta, hogy ha tankönyvszerű is, azoknak szól, akiket érdekel a személyiségfejlődésük, egyfajta tükör, ami kijelöli az utat, amerre mennünk kell, megmutatja, hová fejlődjünk. Itt következett Fiala János önvallomása: “56 éves leszek, 18 éves korom óta járok pszichoterápiára, de nem értettem meg a könyvből semmit” – mondta. Ekkor már Berentés Éva riadtan nézett, látszólag nem tudta, ez most poén akart-e lenni vagy komoly.

Fiala ezután kizárólag durva, provokatív kritikákkal illette a könyvet, ami még a sajtóesemény szervezőit is meglepte, erre senki nem számított. Egy részről azért, mert Fiala se nem pszichológus, se nem könyvkritikus, és valószínűleg nem azért hívták oda, mert képesnek tartották a könyv tartalmának felülvizsgálatára, csupán beszélgetni. A műsorvezető azon rugózott, hogy a könyvben tárgyként kezelik az embereket, túlegyszerűsített, és egy dimenzióban ír le hús-vér embereket. Valószínűleg magával a pszichológia tudományával lehetett ez a gondja, és nem vette figyelembe, hogy itt egy pszichológiai szakkönyvről van szó.

Nem az ő legói

Fiala az örök lázadó tinédzser vagy kötekedő diák figuráját hozva egyre tovább feszítette a húrt: “Ez a könyv ritka magabiztos, olyan mint én. Tényként állít dolgokat, de honnan tudjuk, hogy azok tényleg így vannak-e” – erre a pszichológusnő elmondta, hogy amiket tényként említ, azok tudományosan bizonyított tények. “Az első pszichológusom is azt mondta, hogy ő csak kliséket szolgáltat nekem, amik olyanok, mint a hidak, hogy át lehet velük hidalni a problémákat. De ebben a könyvben ezek olyan legók, amik nem az enyémek. Nem tudok vele azonosulni, szerintem ez egy nagyon magas színvonalú kliségyűjtemény” – kritizált tovább kéretlenül.

Eddigre a szerző már rendkívül zavarban volt, csak annyit tudott mondani, hogy “Semmi gond, azért vagyunk demokraták, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét”.

“Szerintem nem ezért vagyunk demokraták” – ellenkezett Fiala ismét. “Ebből is látszik, hogy még a fogalmaink sem azonosak. Nem sikerült megértenem a könyvet, számomra csak definíciók, idézetgyűjtemények halmaza” – mondta, de a szerző ezt már határozottan visszautasította, mondván a könyv a saját szellemi terméke. Fiala elmondta, hogy nem a Schmitt Páli értelemben értette az idézetgyűjteményt, csak arra gondolt, hogy nem érti, az egyes pontok mi alapján vannak benne kiragadva. A szerző erre mélyet sóhajtva már csak annyit mondott: “jó lenne, ha egy nyelvet beszélnénk.” A közönség soraiban helyet foglaló Miller Zoltán, színész-énekes ennél a résznél teátrálisan kortyolt egyet az ásványvizéből, és olyan vigyorral dőlt hátra a székben, mint aki már rég mulatott ilyen jól.

Állandó harcban a világgal

“Nekem ez a könyv egy merő lila köd, amitől borzadok” – mondta Fiala a csúcspont előtt, amikor valakinél a hátsó sorban betelt a pohár, és beszólt Fialának, hogy a közönség az írónőre volna kíváncsi, nem pedig Fialálra. “Akkor folytassa Ön! A viszontlátásra!” – mondta erre a nézőnek Fiala, fogta a kabátját, és feldúlt arccal, háborodott tekintettel hazament. A közönség döbbent csendben figyelte az eseményeket. Még egy darabig vártam, hátha visszajön, és jön valami csattanó, de hamar kiderült, hogy Fiala fullba nyomta a kretént. Reggeli rádiós beszélgetős műsorában Gyurcsány Ferenc volt a vendége, akit ugyan sikerült sarokba szorítania, de úgy látszik, ez leszívta az összes energiáját délutánra.

Ezután a közönségből Hajmási Zsuzsa kért szót, aki korábban Hunvald György sajtóreferenseként is dolgozott a hetedik kerületi polgármesteri hivatalban. “Fiala János ebben a szituációban nem érett személyiségként viselkedett, és jól rámutatott, hogy aki állandó harcban áll a világgal, az nem lehet boldog. A könyvet én nagyon komoly munkának tartom. Varga Zoltán (Fiala egyik terapeutája - a szerk.) kitűnő pszichológus, de Fialánál nem érte el a célját” – mondta, és ezen mindenki nevetett.

Paradox

Ezután kiderült, hogy a bemutatóra eredetileg Hankiss Elemért hívták meg beszélgető partnernek, de ő március végéig Amerikában tartózkodik. Ezért a több másik felmerülő név közül Fialát választotta a pszichológusnő, mert bízott abban, hogy így hatvan felé tanult némi bölcsességet az életből arra vonatkozólag, hogy nem minden róla szól. “Nem vagyok ettől a helyzettől boldog, zavarba hozott, és furcsa szomorúságot érzek, mert egy értékes beszélgetés lehetett volna, de azt már el kell engednem. Paradox módon hálás is vagyok a helyzetért, mert bemutatja, hogy hogyan rontjuk el egymás életét, ha nem vagyunk érett személyiségek” – interpretálta a szakember a látottakat.

Egy másik pszichológus szakember elmondta, hogy ennyire jól még nem szórakozott, ráadásul egy fontos problémára hívták fel a figyelmet, hogy sokszor nehéz az emberek nyelvére lefordítani a tudományos nyelvezetet. Szerinte pont a Fiala által bemutatott viselkedés, ami arra ösztönözhet bárkit, hogy elolvassa a könyvet.

Berentés Éva a könyvét az értő nagyközönségnek ajánlja, segíteni akar egy gondolkodásmód elterjesztésében arról, hogy hogyan kell elfogadni a másikat, és vigyázni egymásra. “Folyton az elfogadás hiányába ütközünk, nő a társadalmi feszültség szintje, egyre könnyebben elszabadulnak az indulatok” – magyarázta el, amit korábban az aulában is láthattunk.

Ezután még többen a szakember védelmére keltek, Miller Zoltán is szót kért, hogy elmondhassa, szenzációs volt Fiala show-ja, egy színjátéknak élte meg. A bemutató végén pedig hosszú sorban várták a résztvevők, hogy megvásárolt könyveiket dedikáltassák Berentés Évával.