A pusztába épült az ócsai lakópark

2013.02.21. 08:26 Módosítva: 2013.02.21. 08:49

A Blikk lemérte, hogy a devizahitelek miatt bajba jutott családoknak épített lakóparkot nagyjából a semmi közepén húzták fel. Az új házak szomszédságában ugyan áll egy kiskocsma, amelynek egy részében már nyílt egy kis vegyesbolt, de egyébként mindenért kilométereket kell majd utazni. Az első zöldséges 4 kilométerre van, az első kis ABC 5 kilométerre, odébb pedig egy Tesco.

Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van az épülő házaktól, a vasútállomás 5,4 kilométerre, az óvoda 5,5 kilométerre, az általános iskola már 6-ra. A postáig, gyógyszertárig és a bankig már 6,2 kilométert kell talpalni. A benzinkút és tüzép pedig mintegy 4 kilométer. Ennek azért van jelentősége, mert a házakhoz nem vitték el a gázt, tehát központi kis kazánokkal lehet majd fűteni az otthonokat.

Elképzelhető, hogy könnyebben teljesíthető feltételekkel egy újabb fordulót hirdetnek az ócsai szociális lakópark házaira - írja a Népszabadság. Ha a mostani feltételeket szigorúan vennék, akkor az első ütemben megépült 80 háznak csak a felét lehetne benépesíteni.

A 170 ezer devizahitel-adósból 588-an jelentkeztek a pályázatra. Közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg, így például nem ingatlanra felvett kölcsön miatt kerültek nehéz helyzetbe, vagy nem is devizában adósodtak el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak március 20-ra kell összeállítani a javasolt bérlők listáját, amelyből egy öttagú bizottság választja ki a beköltözőket.

A Népszabadság Belügyminisztériumból származó információja szerint a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megépíti a lakópark második ütemét is. Már csak azért is, mivel a közműveket már a lakónegyed egészére - az eredetileg tervezett 420 házra - kiépítették. A kormány a nyári szünet előtt dönt a lakópark bővítéséről.

Az MSZP arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy hagyja abba a devizahitelesek megmentésére szánt állami milliárdok további pazarlását. A párt szerint a kormány 6 milliárd forintot szór el a szociális lakóparkra, amely a több mint 140 ezer bajba jutott devizahiteles család 0,0005 százalékának nyújt menedéket – a puszta kellős közepén. Az ócsai határában fekvő lakópark négyzetméterára ma már 522 ezer forintnál jár, miközben Ócsa belterületén 140-150 ezer forint az átlag.