Nincs megállapodás a bizottsági helyek újraosztásáról a parlamentben

2013.02.21. 14:15

Nem sikerült megállapodniuk a frakcióval bíró parlamenti pártoknak a bizottsági helyek újraosztásáról. Az LMP frakciójának megszűnésével képviselőik elvesztették bizottsági helyeiket, ezek betöltéséről kellett volna megállapodniuk a pártoknak a házbizottságban.

Megegyezés híján elnöki jogkörében Kövér László terjeszthet be javaslatot a bizotsági helyek betöltésére. Mielőtt ezt hétfőn megtenné, még egyeztet a független képviselőkkel is.

Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke szerint hétfőre elkészülhet a házelnöki javaslat, amiről így az ülésen már dönthetnek is a képviselők. Az LMP egy jegyzőt adott a parlamentnek, és minden bizottságban voltak képviselői. Megszűnésükkel a helyeiken a két megmaradt ellenzéki frakciónak, az MSZP-nek és a Jobbiknak kellett volna osztozkodnia a függetlenek egyre népesebb csoportjával.

A 2010-es választások után egyetlen független, Molnár Oszkár jutott be a parlamentbe. Hozzá előbb a szocialistáktól kilépő Szili Katalin és a Jobbikból kizárt Pősze Lajos, majd az LMP-ből kilépő Ivády Gábor csatlakozott. A függetlenek csoportját gyarapították a szocialista frakcióból kiváló gyurcsányisták, illetve a Jobbikból kilépő vagy kizárt képviselők, illetve az LMP frakció szétszakadása után a párt listáján a parlamentbe jutott mind a 15 képviselő.

A tervek szerint hétfőn az interpellációk után tarthatnak titkos szavazást a bizottsági helyekről és a parlamenti tisztségekről.