no

Szélesnek a választások előtt jönnek az országmegváltó tervei

2013.02.21. 17:19
A Magyar Hírlap tulajdonosa, Széles Gábor óriási gazdasági dobásra készül, amely ha „bejön, akkor végre Magyarország olyan növekedési pályára áll”, ami az Orbán-kormány számára bebiztosíthat egy újabb kétharmados győzelmet.

Az ország és a Fidesz számára egyszerre szép jövőt ígérő tervet az ismert nagyvállalkozó a napokban harangozta be saját Facebook-oldalán, de azt nem árulta el, hogy mi az az ötlet, az az "álom", amely megvalósulása esetén magában is elég lenne ahhoz, hogy meghosszabbítsa a jelenlegi kormány mandátumát.

Széles nem most először áll elő grandiózus tervvel.

Négy éve, a 2010-es választások előtt ráadásul nem is egy, hanem egész sor olyan elgondolást gyűjtött össze, ami szerinte az egész ország sorsát befolyásolhatná. Természetesen akkor is politikai támogatók kellettek a kivitelezéshez.

A vállalkozó nem volt rest, szinte minden pártot megkeresett. Volt eset, amikor Molnár Gyula MSZP-s polgármester oldalán vázolta, hogyan lehetne a szociális támogatásokat visszaforgatni egy nemzeti vendéglátó-ipari intézménnyel az államhoz. 2009 tavaszi előadásában arról beszélt, hogy a támogatásban részesülők számára hidegkonyhákat és menzákat kellene felállítani, amelyeknek munkahelytermető hatása is lenne, és ezekből idővel egy olyan országos étteremhálózatot lehetne kinevelni, amely képes lenne akár a turisták fogadására is.

Forrásaink szerint az akkor már biztos választási győztesnek látszó Fidesznél igyekezett leginkább olyan politikusokat találni, akik fantáziát látnak terveiben, és esetleg a választások után miniszteri kinevezését is támogatnák.

2009 őszén végül egy komplett gazdaságfejlesztési programot is meghirdetett. Bemutatására a huszonnegyedik alkalommal megrendezett lakiteleki gazdafórumot találta a legmegfelelőbb terepnek, de a programot a Magyar Hírlap is közzétette rövidített változatban.

Széles szerint a hagyományos agrárgazdálkodás helyett vállalkozáscentrikus élelmiszeriparra és más ágazatokra van szüksége a magyar vidéknek, valamint az alternatív energiák felhasználására, víz- és földgazdálkodásra, és minden olyanra, amely más kis- és középvállalkozói struktúra megjelenését lehetővé teszi.

A „két lábon álló gazdaságfejlesztési­ stratégiáját” a magyar energetika azonnali átalakítására alapozta. Fontos elemként a geotermikus energia nagyobb arányú használatát emelte ki, amellyel a nagyobb települések, városok számára alternatív energiaforrást lehetne biztosítani, a másik oldalon pedig a mélyen fekvő gáztároló rétegek kiaknázását propagálta, amelyeknél az olajhasításos módszert kellene alkalmazni.

Széles 2009-es programjában azt állítja, hihetetlenül olcsón, 32 milliárd forintból meg lehetne oldani a munkahely-teremtés kérdését, ami hozzájárulhatna a Fidesz "Egymillió munkahely" tervéhez.

Számításai szerint miután Magyarországon 3200 település van, ha minden település tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapna pályázati formában, akkor településenként legalább két-három, jó esetben pedig öt vállalkozás elindulhatna.

Széles négy éve úgy vélte, hogy ezt gyorsan le is zavarhatja egy új kormány: „Egyáltalán nem arról van szó, hogy öt-tíz évet kellene várni arra, hogy lássuk, mit építettünk.” „Vidéken lehet legkönnyebben, leggyorsabban munkahelyeket teremteni, és az imént felsoroltakban egy-két éven belül már nagyon konkrét eredményeket lehetne elérni.” Széles csak azon csodálkozott, hogy a baloldal miért nem élt ezekkel a pofonegyszerű fejlesztési lehetőségekkel.