Több milliós kárt okozott a hevesi földrengés

2013.02.21. 09:50

A Generalihoz eddig mintegy kéttucat bejelentés érkezett több mint 2,5 millió forint értékben a múlt hétvégén Hevesen lezajlott közepes erõsségû földrengés után. A társaság közlése szerint a Richter skálán 3,5 erõsségû rengés miatt számos épületben keletkezett repedéskár, kéménykár, illetve sérült a vakolat. Bár a rengés mértéke nem érte el a szerzõdésben meghatározott értéket, a biztosító mééltányosságból megtéríti az eddig bejelentett károkat.

Nem minden rengés számít biztosítási eseménynek, így csak meghatározott erõsség feletti károknál lehet térítést igényelni. A biztosító a szerzõdésben a Mercalli skála 5-ös fokozatához köti a kártérítést, azaz csak abban az esetben köteles fizetni, ha egy ezt meghaladó erõsségû földrengésrõl van szó. Ez a Richter skálán 4,4 erõsségnek felel meg egy bonyolult összevetés alapján.

Magyarországon évente 100-120 kisebb földrengés történik, bár ezek nagy részét a lakosság nem érzékeli. A múlt hét végén a földmozgás Heves környékén komoly riadalmat okozott. Több épület is megsérült. Ilyen eset évente 4-5 alkalommal fordul elõ. Legutóbb 2 éve, 2011 februárjában volt nagyobb földrengés Oroszlány körzetében. Ebben 30 település volt érintett, összesen csaknem 100 lakossági bejelentés érkezett a Generalihoz, melyre mintegy 10 millió forintot fizetett ki a biztosító. A legtöbb kár ilyenkor repedésekbõl, a vakolat sérülésébõl keletkezik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport