no

18 év múlva nagyon jók leszünk

2013.02.22. 17:43
Orbán Viktor előbb metafizikai, aztán történelmi pillanatnak mutatta napjainkat. Most büszkék vagyunk, de 18 év múlva már jól is élünk, ígérte. Az ellenzéket a magyarok vesztére törő külföldiek mozgatják, jelezte.

Orbán Viktor idei évértékelő beszédében leginkább absztrakt javak növelését ígérte: büszkeséget és erőt, amihez majd 18 év múlva jön az európai átlag feletti jólét. Beszédébe több szokásos elemet beépített: kezdődött történelmi helyzetelemzéssel, voltak statisztikai adatok, akikre büszkék vagyunk névsor ismertetése, viccek és idézetek is, illetve olyan mondat, amit még sokáig lehet idézni. Utóbbira talán a legerősebb példa a vörös alsóneműjüket narancsra cserélőkről szólt.

Hősi, sőt túlvilági kormány

Már a 2010-es választási kampány óta visszatérő eleme Orbán beszédeinek, hogy napjainkat a történelem legnagyobb pillanataihoz hasonlítja. Most is felsorolta a tatárjárástól a második világháborúig a nemzeti tragédiákat, hogy közéjük vehesse a 2002-2010 közti baloldali kormányzást, mint a nemzetet megrontó időszakokat. Az ilyenek után újra meg újra építkezni kell, szerinte most ilyen újjáépítés zajlik.

Az elmúltnyolcév felelőssé tétele a bajokért így kitarthat a mostani ciklus utolsó negyedére is, hiszen minél hatalmasabb volt a rombolás, annál érthetőbb a romok eltakarításának elhúzódása. Ugyanez a logika megfordítva pedig a történelmi hősök magasságába emelte a mostani koalíció munkáját: az 1848-as és az 56-os szabadságharcot megvívókéba.

Most azonban túlment a magyar történelem legfényesebb pillanatain is, és metafizikai magasságba emelte a mostani időt: a csecsemők meg akarnak születni, spirituálisan is van valami a levegőben, mintha áldás lenne az országon, sugallta a kormányfő. Ezzel az aranykor kezdetét is meghirdette.

Szegényen, de büszkén

Később kiderült, hogy a nagyon jó idők - amikor a magyarok már az európai átlag felett élnek, az államadósság 50 százalék alatt lesz, tucatnyi magyar multi lép a világpiacra és vállalkozások tízezre exportál - az 18 év múlva lesz. Ehhez viszont erő kell, és Magyarország most éppen erősnek mutatkozik Orbán Viktor szerint.

Orbán érdekes kettősséget vitt a beszédébe: miközben határozottan elvetette, hogy fedezet nélkül jóléti intézkedéseket foganatosítsanak, később élesen támadta, hogy a baloldali kormány elvette a 13. havi nyugdíjat. Máskor is ellentmondásos volt a miniszterelnök: a külföldi elvárások szerinte az adósság növeléséről szólnak. Nem fejtette ki, hogy pontosan kiknek az elvárásaira gondolt, de a kormányával szemben gazdaságpolitikai elvárásokat nyíltan megfogalmazó Európai Bizottság éppen a minál nagyobb spórolás felé hajszolja Magyarországot, és a többi európai országot is. Ahogy az IMF hitele is olcsóbb lett volna a helyette választott piaci hitelnél, a hitel feltétele pedig szintén a még nagyobb spórolás kikényszerítése lett volna. Orbánnak valójában inkább a spórolás módjával van vitája e szervezetekkel.

Orbán Viktor a mostani eredmények között leginkább azt emelte ki, hogy Magyarország erősebb és büszkébb lett, és nem hagyja magát befolyásolni. A mostani nehézségekért cserébe az öntudatos kiállást ajánlotta a lakosság figyelmébe. A mostani kormány eredményei közül pedig a legtöbbször azt ismételte meg, hogy több tízezer cigány kezdett dolgozni, a közmunkaprogramnak köszönhetően.

Egyetlen, kicsit önkritikus része volt a beszédnek, amikor azt mondta, hogy a fiatalokkal is meg kell értetni, hogy jó irányba mennek a dolgok. Vagyis a kormány legfeljebb a kommunikáción javíthatna szerinte.

Külső veszély = belső veszély

A bankok, spekulánsok Magyarországra vetemedését összekapcsolta az ellenzékkel. A szerinte gyenge, és ezért idegen érdekeknek behódoló ellenzék arra készül, amit ezek az idegen erők diktálnak: hogy a bankok helyett az emberek fizessenek több adót. „A haza nem lehet ellenzékben” – vette elő 2002-es gondolatát, amit akkor mondott először, amikor meghirdette a Dísz téren a polgári körök megalakulását. E gondolatokkal, a beszéd elején elhangzott a történelmi és spirituális vonalra ráerősítve a kormánypárton kívüli politikai erőket leválasztotta a nemzetről, és mindannyiukat idegen, káros érdekek kiszolgálóiként láttatta.

Innentől kezdve a vitákat és a kritikákat morális szintre emelte ez a beszéd: aki nincs velünk, az ellenünk van, hirdette meg, és még a köztünk lévő árulókat is ki kell szűrni, ahogy egy félmondattal utalt az alsóneműt váltókra.