Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elítélték a HírTV-t drogügybe keverő férfit

2013.02.22. 14:01

Jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a férfit, aki drogügybe próbálta keverni a HírTV két újságíróját. A törvényszék a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy évvel ezelőtti döntését lényegében változatlanul emelte jogerőre és három rendbeli hamis vád, illetve egy rendbeli csalás kísérlete miatt ítélte másfél év, három évre felfüggesztett börtönre B. Miklóst.

A férfi a HírTV két újságírója sérelmére követte el a hamis vád bűncselekményét, továbbá egy ügyvéd sérelmére a hamis vádat, valamint csalás kísérletét.

Az eljárás adatai szerint a férfi személyi konfliktusokat kihasználva próbált pénzhez jutni, úgy, hogy 2008 áprilisában felvette a kapcsolatot az újságírókkal, és azt állította nekik: olyan információ birtokában van, amely szerint valaki koholt bizonyítékokkal le akarja járatni őket. A férfi valótlanul azt állította: megbízást kapott arra, hogy társaival másfél millió forint fejében szerezzen kábítószert, és rejtse el az újságírók autójában, hogy egy megszervezett rendőri intézkedéskor a kábítószert megtalálva ellenük büntetőeljárás indulhasson.

B. Miklós a HírTV vezetőségétől másfél millió forintot kért azért, hogy a manipulációt bizonyító hangfelvételeket szerezzen és átadja nekik. A HírTV tévedésbe ejtett vezetősége az ajánlatot elfogadta. A férfi, aki valójában semmilyen megbízást nem kapott, cselekményével 270 ezer forint kárt okozott a televíziónak.

A vádlott valótlanul azt is állította a HírTV újságíróinak, hogy ha nyitva hagyják az autóikat, azokba kábítószert helyez el, amiről felvételt is készíthetnek. Az egyik újságíró a készülő akcióról értesítette a rendőrséget, akik a vádlottat a helyszínen elfogták.

B. Miklós ebben az időszakban felvette a kapcsolatot a másik oldallal, az ügyvéddel is. Neki – szintén valótlanul – azt állította, hogy a HírTV újságírói drogfogyasztók, és azt tervezik, hogy a közeljövőben kábítószert vásárolnak tőle. A férfi másfél millió forintot kért azért, hogy az újságírók kábítószer-vásárlásával kapcsolatban tájékoztatást adjon. Az ügyvéd is elfogadta az ajánlatot, és B. Miklós a másfél millióból húszezer forint előleget megkapott.

A bíróságok a vádban szereplő háromrendbeli hamis vádat bizonyítottnak találták, a kétrendbeli csalás kísérletéből azonban csak az egyiket.