Hiába kerültek egy kézbe az iskolák, maradnak a régi körzetek

2013.02.22. 11:42
Nem tervezik a beiskolázási körzethatárok megváltoztatását – állítja az oktatási államtitkárság. Sok budapesti iskolában bizonytalan információk alapján azzal bíztatták a szülőket, hogy a régi, önkormányzati határokra alapozott körzetek az egységes állami fenntartó belépésével a közeljövőben megszűnnek.

A beiskoláztatási időszak ellenére nincsenek pontos információi az általános iskolák vezetőinek arról, hogy milyen átalakítások várhatóak az elsős diákok felvételi rendjében.

Az Index információi szerint sok fővárosi intézményben azzal bíztatták a körzeten kívüli lakhellyel rendelkező szülőket, hogy hamarosan megszűnik az eddigi rendszer. Az iskolák vezetői arra alapozták feltételezésüket, hogy a közoktatási intézmények fenntartását átvette az állam, így elvileg jelentőségét vesztette a korábbi fenntartók szempontjai alapján kialakított rendszer.

A beiskoláztatási körzethatárokat Budapesten ugyanis úgy alakították ki, hogy mereven kövessék a kerületi önkormányzatok területhatárait. Számos, a területhatár közelében működő iskola esetében távolabbi címekről kerülhettek az intézménybe gyerekek, a szomszédságban lakó fiatalok felvételét viszont elutasították, mert másik kerülethez tartoztak.

Az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkársága az Index kérdésére azt közölte, nem tervezik a körzetek átalakítását, és továbbra is a korábbi szempont- és eljárásrend működik a jelentkezések elbírálásában.

A tárca szerint változást csak "a korábban is előforduló minimális, a településszerkezetet követő, apró kiigazítások" jelenthetnek majd.