Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Klinghammer: A tüntetőknek nincs helye az egyetemen

2013.02.22. 10:06

A leendő felsőoktatási államtitkár szerint a felsőoktatási intézményekben az oktatásnak, a tudománynak, és az egyetemi léthez kapcsolódó kulturális és sporttevékenységnek lehet helye, másnak nem – fejtette ki Klinghammer István a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Ezen kívül mindenki élhet azon jogával, hogy valahová kötődik, a gond az, ha a kettő összemosódik és az egyetem falai közé kívánják behozni – vélte. Klinghammer István szerint ez nem helyes. Ez egy keskeny mezsgye ugyanakkor – állapította meg, hozzátéve, hogy minden egyetemi polgár szabad ember egyben.

Az ELTE volt rektora szerint nem tilos, hogy a hallgatók kiállnak érdekeikért, a probléma az, ha nem az egyetemen belül próbálják megoldani az ott keletkezett problémákat, hanem kiviszik azokat. Arra a felvetésre, hogy a teremfoglalás az egyetem falain belül történt, Klinghammer István közölte, az úgy történt, hogy előbb az utcán voltak a demonstráló hallgatók, majd bementek az egyetemre. Hozzátette: ezt a formát nem tartja helyesnek, mert az egyetem életében komoly gondot okoz és nem visz el a megoldáshoz.

Az, hogy egyetemi oktatók napilapokban publicisztikákat jelentetnek meg, interjúkat adnak, az a személyes véleményük – mondta. Megjegyezte: ő rektorként mindig az kérte, hogy ha valaki egyetemi oktatóként, hallgatóként csak szakcikkeket írjon alá, mert az egyetem arra adott megbízást, hogy az intézmény tudományos nimbuszát polírozza. Joga van a véleményét is kifejteni bármilyen kérdésben, de nem mint egyetemi docens, vagy professzor, hanem mint magánember – hangsúlyozta.

Klinghammer István szerint a hallgatói listák ügyében esetleg akkor lesz majd dolga, ha kiderül, mi történt. Akkor valamilyen módon rendezni kell a hallgatói jogokat, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatán (HÖK) készült hallgatói listákkal indokolta.