Kövér egyeztet a megszűnt LMP-frakció bizottsági helyeiről

2013.02.23. 11:54 Módosítva: 2013.02.23. 13:40

Az országgyűlés elnöke a hétfői üléskezdésig további egyeztetéseket tart, hogy kompromisszumos megoldást találjanak az LMP-frakció megszűnése miatt megüresedő parlamenti bizottsági helyek betöltésére.

Kövér László szombaton Nagykanizsán közölte, a javaslat részleteit a még hátralévő egyeztetések miatt nem kívánja egyelőre részletezni, "úgy tűnik azonban, hogy ami eddig a nyilvánosság elé került, marad végső döntés formájában is".

Ennek megfelelően Szili Katalin lesz a nemzeti fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, a függetlenné vált LMP-sek közül pedig többen megtarthatják jegyzői, bizottsági alelnöki és tagi pozíciójukat. Az egyik jegyzői poszton megmaradhat a "szakadárok közé tartozó", függetlenné vált LMP-s képviselő. Az LMP-ben maradtak egy képviselője, Mile Lajos továbbra is lehet az európai ügyek bizottságában, illetve a jövőben a nemzetbiztonsági bizottságnak is tagja lesz.

Alelnöki pozíciót is kapnak a független képviselők, "dacára annak, hogy ez semmilyen formában nem jár nekik", így például Osztolykán Ágnes maradhat az oktatási bizottság alelnöke, "ami méltányos elbánás".

A házelnök utalt rá, hogy a jelenlegi országgyűlés indulásakor az ellenzéki pártok nem írták alá a megállapodást, így a kormányzó pártok gyakorlatilag szabadon dönthetnének a megüresedő helyek kiosztásáról, de "azt elfogadta mindenki, hogy a bizottságokban igyekezzünk az egyharmad ellenzéki arányt megőrizni".

Miután az MSZP és a Jobbik frakcióvezetése nem tudott most megállapodni a helyek elosztásáról, ezért kell a házelnöknek javaslatot tennie.

PM: Dorosz Dávid lett a pártigazgató

A Párbeszéd Magyarországért pénteki elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Dorosz Dávid lesz a PM pártigazgatója. Dorosz Dávid új munkája mellett továbbra is ellátja képviselői feladatait.

A képviselő komoly kihívásnak tartja, hogy a választásokig hátra levő bő egy évben az ország legifjabb pártját olyan állapotba hozza, hogy az érdemben hozzá tudjon járulni az Orbán-kormány leváltásához. "Ez nem kis feladat, de mi már hozzászoktunk ahhoz, hogy ha fölpörgünk, akkor a lehetetlen is lehetséges".

Az egyik első feladat az lesz, hogy a párt többi képviselőjével együtt felkeressék a vidéki párttagokat és megerősítsék a területi szervezeteket.  • Tippek
  • Árfolyam