Pesten eső, Sopronban 25 centis hó van

2013.02.23. 10:40 Módosítva: 2013.02.23. 14:14
Sehol nincsen járhatatlan út vagy elzárt település. A nap először szerdán süthet ki.

Az idokep.hu jelentése szerint délután fél kettőre mindenhol elállt a havazás, már csak az eső esik. Délnyugat felől pedig megkezdődött a felhőzet átmeneti felszakadozása.

Reggel 8 órára nyugaton már többfelé elérte a 20 centit a hó vastagsága, sőt Sopronból 24 centit jelentettek. Élesedik a hőmérsékleti kontraszt is, miközben északkeleten 6-7 fokot mértek, addig nyugaton mínusz 2-3 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Éjszaka folyamatosan dolgoztak a hókotrók Budapesten, a főútvonalakat és a mellékutak többségét megtisztították, a közösségi közlekedés pedig elindult. Szombaton hajnali három óra óta ismételten, változó intenzitással és területi eloszlásban, változó halmazállapotú csapadék esik. Budán a magasabban fekvő területeken hó, lejjebb havas eső, a pesti városrészben eső esik.

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, de járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

Csorna, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében az intenzív havazásban 100 méter alá csökkent a látótávolság. Tatabánya környékén ködfoltok nehezítik a közlekedést, míg az Alföldön Békés megyében sűrű köd képződött az éjszaka folyamán, helyenként ott is 100 méternél kisebb a látótávolság. A Dunántúlon tapasztalható útviszonyokra való tekintettel a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Szombaton kelet felől meleg levegő érkezik az ország fölé, ezért a lehullott hó azonnal olvadni kezdhet. A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy ismét mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (annak mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés adódhat.

A met.hu előrejelzése szerint vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, nyugaton, északnyugaton eleinte havas eső, havazás is. A keleti, délkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 2, 9, a Tiszántúlon 10, 14 fok között alakul.

A jövő hét első felében hasonlóan alakulhat az időjárás, keddig csapadékra lehet számítani, a legalacsonyabb hőmérséklet 1-6, a legmagasabb 3-12 fok körül alakul. A nap először szerdán süthet ki, de akkor is csak északon és keleten szakadozik fel a felhőzet. Az idokep.hu szerint még nem jön a tavasz.