Ez a poszt a következő Percről percre része:

A kommunistákra gondolnak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Birizgálják az alaptörvényt és a médiatörvényt

    Az alaptörvény és a médiatörvény módosításáról is tárgyal a parlament, dönteni viszont csak nemzetközi szerződések kihirdetéséről fog a héten. Megválasztják viszont az új bizottsági tagokat az LMP-frakció feloszlásával megüresedett helyekre.

  • A parlamenti játékszabályok szerint minden frakció delegálhat képviselőket minden bizottságba. Az LMP frakció megszűnésével így a parlament összes bizottságában üresedés van, nem egyben nem is egy. A frakciókat egy jegyzői poszt is megilleti, így az LMP-ből való kilépésével Szilágyi Péter a jegyzőséget is elveszti a parlamentben, a helyére is választani kell. A titkos választást ma, a határozathozatalok előtti szünetben, negyed öt és fél öt között tartják.

  • A szocialista Harangozó Tamás "Magyarország ma!" című felszólalásával kezdődik az ülés, ezután a kereszténydemokrata Stágel Bence emlékezik majd a kommunizmus áldozataira - február 25-e van, a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Erre emlékezik a Jobbik vezérszónoka, Murányi Levente is. Rogán Antal a lázári hagyományokat követve ismét "közös dolgainkról" beszél majd.

    A Demokratikus Koalíció is a kommunizmus áldozataira emlékezett a hétfői sajtótájékoztatóján, Molnár Csaba arról beszélt, hogy a múlt feltárása, az ügynökakták megnyitása az eszköze az emlékezésnek a kommunizmus áldozataira.

  • A nap első interpellálója a fürge beszédű szocialista, Gúr Nándor lesz, aki szokásos, kósza gondolatokból áthatolhatatlan elméletliánt szövő beszédstílusában a munkahelyteremtésről szóló tündérmeséről fog beszélni. "Mennyivel támogatjuk a >>hazatérőket<<?" - teszi fel ezután a kérdést két jobbikos, Hegedűs Lorántné és Egyed Zsolt. A kormánypárti öninterpellációban a nyugdíjvédelmi kormánybiztos gyakorlatilag saját magát kérdezheti a nyugdíjak megadóztatásáról, ami nem lesz.

  • A második interpellációs kört az egyre aktívabb szocialista képviselő, Tóth Csaba nyitja, ő a kkv-k jövöjéről érdeklődik. A jobbikos Farkas Gergely a "Káosz és bizonytalanság" sorozatban a tankönyvellátásról beszél majd. A héten lesz kereszténydemokrata öninterpelláció is, a sort pedig a szocialista Boldvai László zárhatja a kormányzati megszorításokról szóló dolgozatával. Ha még jut rá idő, a jobbikos Z. Kárpát Dániel mesélhet a kormány elől külföldre menekülő fiatalokról.

  • Ugyan a négy napirend előtti felszólalásból kettő is a kommunizmus emléknapjáról szól majd, az ülés maga is megemlékezéssel kezdődik, azaz Kövér László házelnökként maga is beszélhet egyik fontos témájáról, a kommunizmusról.

  • Emléknapi kormányhonlap is van

    Rajta a mai programok. Este hétkor ez lesz: "Az Emléknap estéjén mécsesgyújtással tisztelgünk a kommunizmus áldozatainak emléke előtt. A Lánchíd budai hídfőjéhez várjuk 19 órától mindazokat, akik az áldozatok emlékére el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit." Ide megy a Fidesz frakció is.

  • így lehet, hogy nélkülük emlékeznek majd a kommunizmus áldozataira.

  • Az emléknap bevezetéséről 2000-ben döntött az első Orbán-kormány. Azért február 25., mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták a Szovjetunóba.

  • "Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja, 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát" - kezdte megemlékezését Kövér László. A kommunistákat "nemzetközi terrorcsoportnak" nevezte, akiknek a lelkén százmillió halott és mégegyszer annyi megkínzott ember sorsa szárad. "Nemzetünk történelmének legnagyobb katasztrófájának" nevezte "azt a pusztítást, amit a gazdaság mellett kulturánkban végeztek". "A mai nap az emlékezésé. Újra meg újra fel kell idéznünk azt a szenvedést, amit a kommunizmus hozott az ország számára, hogy ne ismétlődhessen meg újra" - mondta Kövér, majd kiállt a vörös csillag tiltása ellen, mert az "magyarellenes, keresztényellenes, nemzetellenes, így életellenes" szimbólum. Ezután felállva emlékeztek az áldozatokra.

  • Miért szólt a vörös csillagról Kövér?

    Mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette múlt kedden a tiltásáról szóló törvényt.

  • Kövér megemlékezése után bejelentette, hogy az alkotmánybírónak megválasztott kereszténydemokrata Salamon László lemondott parlamenti mandátumáról. Ezután megadta a szót az első napirend előtti felszólalónak, a szocialista Harangozó Tamásnak.

  • A szocialisták vezérszónoka, Harangozó Tamás Orbán Viktor pénteki évértékelőjéről beszélt. Szerinte a beszédből "pont nem tudtunk meg semmit" az ország állapotáról. Csak annyit, hogy hánnyal született több gyerek.

    "Reméljük, ezt nem a kormány személyes érdemének tulajdonítják, bár ez esetben tudnánk, hogy mivel foglalkoztak" - mondta. Ezután arról beszélt, hogy Orbán azért "révedt a távoli jövőbe" beszédében, mert az aktuális helyzetről és a közeli jövőről semmi érdemit nem tudott mondani.

  • Ezután táblákat tartott fel, amiken az állt, hogy 3,5 százalékkal csökkent a reálbér, hogy 27 százalék az áfa, hogy 12 új adót vezettek be és hogy 1,5 százalékos volt a gazdaság visszaesése. És még a versenyképesség is romlott. És a statisztikák szerint még bűncselekményből is sokkal több volt tavaly, mint 2002-2010 között bármikor, mondta, majd kormányváltást követelt.

  • Hogyan értékelte a DeDi a miniszterelnök évértkékelőjét?

    A címre kattinvta elolvashatja.

  • A kormány nevében a gazdasági államtitkár, Cséfalvay Zoltán beszélt. Ő az Európai Bizottság pénteki országjelentésével vágott vissza, amiből a három százalék alatti költségvetési hiányt emelte ki. "Soha, de soha az életben nem volt három százalék alatti a deficit Magyarországon" - mondta, majd felidézte a gyurcsányi idők kilenc százalékos hiányát.

    Büszkélkedett még az adósságráta csökkentésével, hozzátéve, hogy ezt az adósságot a szocialisták hagyták hátra. Szerinte a reálbérek valójában nőttek, 3,8 százalékkal. A jelentés szerinte elismerte a kormány intézkedéseit a foglalkoztatásról szóló fejezetben is, mert azoknak tudja be a ráta növekedését. Volt még szó árfolyamgátról és adómentésről, családi adókedvezményről és a fiatalok elvándorlásáról is. Ez utóbbiról azt mondta, hogy míg tavaly ilyenkor 19 százalék tervezett kivándorlást, idén már csak 16 százalék.

  • Nem volt ideje végignézni?

    Itt a beszéd remix verziója! Gyorsabb, tömörebb.

  • "Hova forduljunk, forduljunk abba az eladósító gazdaságpolitikába, amit egyszer már láttunk?" - reagált Cséfalvay a gazdaságpolitikai fordulatra vonatkozó szocialista felvetésre. Szerinte fura, hogy pont azok követelnek fordulatot, akik kormányzásukkal bizonyították, hogy nem értenek hozzá.

  • A kereszténydemokrata Stágel Bence napirend előtt a kommunizmus áldozatainak emléke előtt tisztelgett. Ő is elmondta Kovács Béla történetét. A létező szocializmust az ország legsötétebb évtizedeinek nevezte. Beszélt arról a levélről is, amit vasárnap mutatott be Áder János - Nagy Ferenc lemondónyilatkozatáról, aminek az eredetije eddig nem volt meg. A tartalmát viszont a kutatók és a történelem iránt érdeklődök eddig is ismerhették. Az újdonság az volt, hogy a dátumozás szerint Nagy Ferenc később mondott le, minthogy kommunista utódja letette volna az esküt - vagyis a kommunista hatalomátvétel jogilag is szabálytalan volt. Stágel végül a kereszténydemokraták kommunista utcanevek elleni harcát propagálta beszédében.

  • Áder János vasárnap jelentette be a levél felfedezését

    Nézze meg vidón, ha tegnap lemaradt volna!

  • A kereszténydemokrata vezérszónok beszédében az Alkotmánybíróságot is támadta, amiért az az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéletével összhangban eltörölte a vörös csillag használatát tiltó jogszabályt. Stágel szerint a vörös csillag Magyarországon nem mozgalmi, hanem önkényuralmi jelkép. Kampányolt a tilalom fenntartása mellett.

  • A kormány szokásos ritmusában kereszténydemokratának kereszténydemokrata válaszolt. "Ahogy az 56-os lyukas zászlóba nem lehet visszavarni a Rákosi-címert, ugyanúgy nem lehet visszavenni a bevett jelképek közé a sarlót, a kalapácsot és a vörös csillagot" - jelentette ki Rétvári. "Meg kell teremtenünk a lehetőségét annak, hogy Magyarországon egy nap se legyen, amikor a vörös csillag viselését nem fenyegeti a büntetőjog" - mondta.

    Azaz a kormány igyekszik még az előtt újra betiltani a vörös csillagot, hogy az Alkotmánybíróság határozata megszüntetné a tilalmat. Erre szerinte azért van szükség, mert csak így lehet 56, az Andrássy út 60 vagy a recski tábor túlélőinek a szemébe nézni. Megtudtuk még, hogy a kommunisták nem tisztelték a demokratikus döntéseket.

  • Rétvári beszélt a rendszer egymillió áldozatáról is, akiket valamilyen formában "sanyargatott" a kommunizmus. Hogy ekkora tömeg lett a kommunisták áldozata, az jelzi, hogy nem csak a privilegizált rétegeket, hanem munkások és parasztok tömegeit is sanyargatták, akikért elvileg létrejött a rendszer. Idézte Sztálint is, aki szerint "egy ember halála tragédia, egymillió ember halála statisztika".

  • A Jobbik 56-os veteránja, Murányi Levente örömmel hallgatta Kövér László megemlékezését, de hiányolta a bejelentést a kommunista nyugdíjak megvonásáról. Személyes emlékeit is beemelte. Biszku Béla "az én három kivégzett társam ítéletétéről" is tudott, még mindig a Rózsadombon lakik, mondta. Az is elkeserítette, hogy az ügyészség elutasította a Mácsik György elleni feljelentésüket. Mácsik ügyészként kezdeményezte Mansfeld Péter kivégzését. Murányi reméli, hogy "az a hangvétel", amiben a kormány beszélt a kommunizmus áldozatairól, azt is jelenti, hogy támogatni fogják javaslataikat.

  • A kommunizmus fekete könyve

    Ebben nemzetközi szinten szedték össze a kommunizmus bűneit.

  • Murányi ezután a kommunizmus magyarországi történetéről beszélt. Szerinte az áldozatokról nemcsak azért kell megemlékezni, hogy megemlékezzenek az áldozatokról, hanem azért is, mert szerinte a magyar iskolákban még a Kun Béla féle kommunizmust sem oktatják, hát még a II. világháború utánit. Úgy tudja, hogy a pécsi tanárképző főiskola egyik tanára a mai napig ellenforradalomként beszél 56-ról.

  • "Ott folytatnám, ahol ön abbahagyta" - válaszolta a kormány nevében Rétvári Bence igazságügyi államtitkár. Murányi azzal zárta beszédét, hogy 56-ban a magyarok sebezték meg halálosan a kommunizmust, és Rétvári szerint is akkor lepleződött le a világ számára a sztálinizmus. Ezért még az alaptörvénybe is beleírták, hogy mai szabadságunk az 56-os forradalomból sarjadt. Ahogy azt is, hogy a kommunista diktatúra bűnei nem évülnek el.

  • Az államtitkár a kommunista nyugdíjak kérdésére is reagált. Mint mondta, egy bizottság most tekinti át a több mint ezer érintett aktáit. "Nem gondoltuk volna, hogy ez a munka ennyi időt igényel" - mondta, és türelmet kért a parlamenttől.

    Bírálta Göncz Árpádot, mert szerinte a kilencvenes évek elején sokan "átcsúsztak a köztársasági elnök listáján", és kaptak évekig nyugdíjkiegészítéseket. Gyurcsányt és Bajnait meg azért bírálta, hogy kormányzásuk alatt nem emelték az 56-os forradalmárok nyugdíjkiegészítését. "Ezt a kormányzatot nem lehet azzal vádolni, hogy ne tekintene vissza kellő tisztelettel az áldozatokra" - mondta, és megígérte, hogy az új nemzeti alaptanterv alapján nem lehet majd félremagyarázni a kommunista múltat.

  • "Őszinte sajnálattal vettem észre, hogy az MSZP a mai napon egyetlen egy szóval nem tudott megemlékezni a kommunizmus áldozatairól" - mondta Rogán, aki szerint amúgy nem elég az, ha az MSZP megörökli a volt állampárt vagyonát, illene szólnia a történelmi örökségről is. "Egyik diktatúra és a másik diktatúra áldozatai között nem lehet különbséget tenni" - mondta, majd az államadósságra terelte a szót, amit a kommunisták hagytak maguk után a rendszerváltáskor. "Ezt próbáljuk még ledolgozni ma is. És ha az új szocialista kormányzások és a régi között van némi hasonlóság, akkor biztosan ez az" - tette még hozzá.

  • Ezután Rogán arról beszélt, mire büszke. A gyermekek utáni adókedvezményre és a félszuperbruttó eltörlésére. Büszke a gyes emelésére és időtartamának meghosszabbítására. Arra is büszke, hogy megőrizték a nyugdíjak reálértékét. Hát még a rezsicsökkentésre, melynek apropóján megemlékezett Lendvai Ildikó lassan mondott mondatára, miszerint "nem lesz gázáremelés". És még a szemkilövetésekről is szó volt. "Ez volt régen is, és úgy tűnik, az új szocialista kormányzás után is" - zárta felszólalását.