Martonyi János jövő héten Bukarestbe utazik

2013.02.25. 20:27
Jövő hétfőtől kétnapos hivatalos látogatást tesz Bukarestben Martonyi János külügyminiszter román kollégája, Titus Corlatean meghívására - közölte a tárca.

A találkozón az elmúlt időszak eseményeit tekintik át, és a jövőbeli együttműködés irányait egyeztetik. A magyar tárcavezető jövő hétfőn Bukarestben megnyitja Bánffy Miklós író, volt külügyminiszter emlékkiállítását, ami a bukaresti magyar nagykövetség és a Balassi Intézet bukaresti Magyar Kulturális Központja kezdeményezésére valósul meg - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője a hónap közepén azt mondta: a román külügyminiszter tavaly októberi magyarországi látogatása alkalmával hívta meg Martonyi Jánost Bukarestbe. A magyar külügyminiszter a napokban levélben fordult román kollégájához, hogy ennek a látogatásnak az időpontját egyeztessék.

Zászlóháború

Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára február elején arról beszélt, hogy zászlóháború dúl a Székelyföldön, mivel a Kovászna és a Hargita megyei kormánymegbízott is körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését. Az államtitkár úgy fogalmazott: "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi". A "nemzeti szolidaritás jelképeként" a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma február 15-ei plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székelyzászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára. Erre reagálva a román külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar hatóságok - Bukarest megítélése szerint - továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amik provokálják a román közvéleményt.