A bíróság kimondta a Mal felelősségét

2013.02.26. 19:35

Megszületett az első jogerős ítélet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított kártérítési perekben. A bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét a két és fél évvel ezelőtti iszapömlés miatt - írta kedden a nol.hu. A cikk szerint a Fővárosi Ítélőtábla keddi, a jogalapról szóló közbenső ítéletében kimondta: Konkoly József devecseri nyugdíjas katona "jogosult arra, hogy vagyoni kártérítést követeljen" az ajkai cégtől a vörösiszap-katasztrófában őt ért károk miatt.

Azzal kapcsolatban még első fokon (a Fővárosi Törvényszéken) folytatni kell az eljárást, hogy a timföldgyár megsértette-e a felperes személyhez - az emberi méltósághoz, a magánlakáshoz, a testi épséghez és az egészséghez - fűződő jogait, illetve megilleti-e a nem vagyoni kártérítés - írták. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet.

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 emberrel szemben, a büntető tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.  • Hírek
  • Csok