Elkapták a szerb határnál a 16 nevű olaszt

2013.02.26. 17:16
Illegálisan akart átkelni a magyar-szerb határon egy férfi, aki a hercegszántó határrendészet hőkamerájával kaptak el még a múlt héten – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében. A férfi olasznak adta ki magát, de kiderült, hogy szerb, bár van köze Olaszországhoz: ott kellene börtönben ülnie. És körözik a német hatóságok is, akik 16 különféle álnéven ismerik.

Két gyalogost vett észre épp egy hete a Bács-Kiskun megyei rendőrség hercegszántói hőkamera-kezelője az esti órákban, mindketten Szerbia felé tartottak az 51-es főút mellett. A rendőrség közleménye szerint „az akácos erdő bejáratához érve az egyik személy bement az erdőbe, a másik tovább haladt az átkelőhelyre, és kilépésre jelentkezett”. A másik férfit egy, az erdőbe utána küldött járőr igazoltatta, ő „egy olasz személyi igazolványt adott át, melyről kiderült, hogy hamis”.

A rendőrségi közlemény szerint „a személy jogszerű magyarországi tartózkodását, valamint személyazonosságát igazolni nem tudta”. Így őt előállították, majd büntetőeljárás indult ellene közokirat-hamisítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Emellett „idegenrendészeti eljárásban vizsgálják személyazonosságát és magyarországi tartózkodásának jogszerűségét”.

Az elfogott férfi a meghallgatása során az olasz személyi igazolvány adataival magát olasz állampolgárnak vallotta, csakhogy feltűnő volt, hogy nem, vagy csak nagyon rosszul beszél olaszul, általában szerbül beszél, anyanyelvi szinten.

A külföldi másodlagos meghallgatása során nyilatkozott valós adatairól, elmondta, hogy 36 éves szerb állampolgár, és évek óta Olaszországban él. Elmondta továbbá, hogy vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélte az olasz hatóság. Be kellett volna vonulnia a börtönbe, ezért inkább elhagyta Olaszországot.

A hatóság a megadott adatok alapján beazonosította a külföldi személyt, akiről kiderült, hogy szerb állampolgár és a német hatóság több bűncselekmény elkövetése miatt körözi, amiket 16 különböző álnév alatt követett el. A személyt kiadatásáig bűnügyi őrizetbe vették, olvasható a rendőrségi közleményben.