Másodfokú árvízvédelmi készültség a Rábán

2013.02.26. 18:45

Másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Rába szentgotthárdi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatott kedd délután a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Répcén is árhullám indult el, ezért a Répce menti településeken is védekezésre kell készülni. Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztet az árvíz.

A lakók elhagyták a veszélyeztetett épületeket, és ideiglenesen rokonoknál szállnak meg. Őriszentpéteren a mentőállomást védik homokzsákolással, és Ostffyasszonyfán is hasonló módon akadályozzák meg, hogy a Cser-patak elöntse a mélyebben fekvő területeket. A rendőrség intézkedik a Pinkamindszent és az osztrák határátkelő közötti közút osztrák oldalának lezárása érdekében, a magyar oldalon ez már délelőtt megtörtént.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóságon megkezdte működését a vészhelyzeti központ, és megerősített szolgálatot lát el a körmendi hivatásos tűzoltóság is. Szentgotthárdon délután összeült a helyi védelmi bizottság, az érintett településeken a polgármester és a a katasztrófavédelmi szakemberek irányításával zajlik a védekezés. A közlemény szerint eddig nyolc településen összesen 17 ezer homokzsákot használtak fel.

Jákon, Szentpéterfán, Ostffyasszonyfán, Rádóckölkeden, Őriszentpéteren, Csörötneken, Sorokpolányon és Balogunyomban folyik homokzsákos védekezés, és három településre telepítettek nagyteljesítményű szivattyúkat. Vízátfolyások miatt jelenleg teljes az útzár Csákánydoroszló és Kemestaródfa, Ják és Balogunyom, Körmend és Pinkamindszent között, valamint a 87107-es mellékúton Csákánydoroszló körzetében - áll a közleményben.