Oktatókat bocsát el a Corvinus is

2013.02.27. 15:47 Módosítva: 2013.02.27. 16:21

Azonnali költségcsökkentő intézkedésekről, ezen belül létszámstopról és létszámleépítésekről is döntött a Budapesti Corvinus Egyetem rektora. A rektor február 22-én közzétett utasítása szerint a nyugdíjkorhatárt betöltött oktatók és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerzett oktatókat fel kell menteni. A továbbfoglalkoztatáshoz való hozzájárulás jogát ugyanakkor a rektor az össz-egyetemi érdekeket szem előtt tartva fenntartja, olvasható az egyetem belső hálózatán megjelent levélben.

A rektori utasítás szerint a jövőben csak előzetes, írásbeli rektori engedéllyel lehet pályázatot kiírni közalkalmazotti állásra vagy közalkalmazottat kinevezni az egyetemen. Ugyancsak rektori engedély szükséges a 3 hónapnál hosszabb megbízási vagy vállalkozási szerződések megkötéséhez.

Az egyetemen a betöltetlen, illetve megüresedő álláshelyek csak akkor tölthetők be, ha az egy oktatóra jutó óraterhelés eléri a Foglalkoztatási Szabályzatban rögzített 10+2 tanóra/hét/félév értéket. A nem oktatási tevékenységre vonatkozó betöltetlen, illetve megüresedő álláshelyek nem tölthetők be. Indokolt esetben a feladat ellátását belső átszervezéssel kell biztosítani, írja a rektor.

A rektori utasítás szerint új, karokat érintő, utófinanszírozott vagy nem 100 százalékos előleget biztosító pályázatok csak abban az esetben adhatók be, ha ahhoz megvan a likvid – kötelezettségvállalás nélküli – fedezet.

A költségek csökkentése érdekében az egyetem megvizsgálja azt is, mely ingatlanok üzemeltetése és működtetése szüneteltethető. Lehetőségeket keresnek az üres ingatlanok bérbeadására különös tekintettel a Közgáz Campus Koordinációs Tanácshoz tartozó ”C” épületre. Átnézik azt is, mely ingatlanok fenntartása, illetve őrzése költséges, és megpróbálják azokat eladni. A rektori utasítás szerint felülvizsgálják a mobilok és a mobilinternet használatát, az egyetem által üzemeltetett járművek számát pedig 25 százalékkal csökkentik. Információink szerint az egyetem jelenleg 25 autót és egyéb járművet tart fent.

Az ügyben már kedden kerestük Rostoványi Zsolt rektort, de ő szerdán azt az üzenetet küldte, hogy ezekről a kérdésekről a hétfői vezetői értekezlet után tud nyilatkozni.

A Budapesti Corvinus Egyetem állami támogatása több mint 4 milliárd forinttal csökkent 2008 óta. Az egyetem állami támogatása ettől az évtől 25 százalékkal csökken. Információink szerint a Corvinust egy már legalább tíz éve görgetett, körülbelül 1 milliárd forintos adósság is terheli. Korábban az egyetem már bejelentette, hogy bizonyos mértékű létszámcsökkentés várható, de azt cáfolták, hogy ezt fűnyíróelv-szerűen hajtanák végre.

Az egyetem kiadásainak 60 százaléka személyi kiadás, 30 százaléka az épületek és ingatlanok fenntartására megy el, nagyjából 10 százalék pedig dologi kiadás, könyvbeszerzés, a gyakorlati képzések költsége. Az egyetem vezetése számára egyértelmű volt, hogy ilyen helyzetben nehéz úgy megtakarítani, ha a személyi kiadásokat nem csökkentik.

Ez főként az egyetem későbbi, hosszabb távú fenntartását tenné lehetővé. A megtakarítás ugyanis ebben az évben alig jelentkezne, hiszen a legtöbb elbocsátott oktatónak hat-nyolc hónapon át tart a felmondási ideje, amire még jár nekik fizetés.

Az egyetemen információink szerint most azon gondolkoznak, hogyan osszák el a karok között a költségek 15 százalékos leszorítását, amelyről korábban már döntött az egyetem szenátusa. Ez különbözőképpen érintheti a karokat, vannak ugyanis olyanok, amelyek jobb helyzetben vannak, több fizetős hallgatójuk van, könnyebben meg tudják ezt oldani.

Egy egyetemi forrásunk úgy fogalmazott: a súlyos elvonások ellenére van még mozgástér, sokkal nagyobb baj, hogy az elmúlt tíz évben nem sikerült úrrá lenni az egymilliárdos adósságon. Forrásunk szerint egyes területeken túlburjánzott az adminisztráció is, bizonyos feladatokat decentralizálni, másokat épp ellenkezőleg centralizálni kellene. Ahogy informátorunk fogalmazott: “a mostani helyzet olyan, hogy amikor az apálynál visszavonul a víz, és előbukkannak az eddig nem látható sziklák és mélyben fekvő időzített bombák is. “