Zenetanárból, tanítóból lehet hiány a nyugdíjazás miatt

2013.02.27. 09:58 Módosítva: 2013.02.27. 10:02

A kötelező nyugdíjazás az oktatásban a legnagyobb gondot a szakoktatóknál, a zenetanároknál, a tanítóknál és a szakképző tanároknál okozhat, derül ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által közzétett adatokból.

A lista szerint 453 szakoktató, 378 zenetanár, 140 tanító, 131 szakképző tanár és 129 matematika-fizika-szakos tanár érte el a nyugdíjas kort. Utóbbiaknál a szám nem tanárszámot jelent, mert a többszakosok több helyen is megjelennek az adatokban.

Az eddigi adatok szerint a kötelező nyugdíjazás több mint 3700 közalkalmazottat érint a KLIK
állományában. Közülük 830 kérte a továbbfoglalkoztatását, melynek engedélyezéséről a kormány
dönt. A tanév biztonságos befejezése érdekében a KLIK munkáltatói döntése alapján a tanév végéig biztosan taníthatnak a nyugdíjas tanárok.

Aki a nyugdíj mellett más jogviszony szerinti illetményben is részesül, annak döntenie kell, hogy a nyugdíját vagy másik jövedelmét választja idén július 1-től. A nyugdíjas vagy nyugdíjba vonuló pedagógusoknak a kormány lehetővé teszi, hogy egyedi engedéllyel tovább dolgozhassanak azokon a területeken, ahol másképp nem lehet megfelelő szakos tanárt biztosítani, közölte a Klebelsberg-központ.