Termeket neveztek el az elbocsátott tanárokról a diákok

2013.02.27. 12:12

Az elbocsátott oktatóikról neveztek el termeket egy szimbolikus akció keretében az ELTE BTK egy termét hetek óta foglaló diákok. Szerda reggelre kartonból készült névtáblát kapott egy-egy terem mellé Horváth Iván, Margócsy István, Demeter Júlia, Tarján Tamás és Tverdota György is.

599171 210388592436607 1356649640 n
Fotó: Facebook

Kedden derült ki, hogy összesen huszonegy tanárt bocsátanak el az ELTE bölcsészkaráról. Dezső Tamás dékán az Indexnek arról beszélt, hogy nehéz helyzetben volt, amikor döntenie kellett, de mivel a kar a költségvetésének 97-98 százalékát az oktatók munkabérére fizeti ki, havi körülbelül 20 millió forintot pedig egy ppp-konstrukció keretében üzemeltetésre fordítanak, ezért nem tudott máshonnan elvenni. Állítása szerint „senkit nem tud jó szívvel elküldeni”, már csak azért sem, mert „minden elvesztett oktatóval csökken a tudományos sokszínűség”.

A leépítések egyelőre csak az ELTE bölcsészkarát érintik. Úgy tudjuk, az egyetem szenátusa döntött úgy, hogy nyolc kar közül a legnagyobbnak számító bölcsészkarról lehet még embereket elbocsátani. Másik informátorunk szerint ugyanakkor a BTK hibás gazdasági működésével lehetetlen helyzetbe kormányozta magát. Az egyetem egésze is kétségbeejtő helyzetben van, az állami támogatás már csak a bérek egy részét fedezi, dologi kiadásokra évek óta nincs pénz.

Kedd délutánra élőláncot szervezett az egyetem köré az épület egyik termét még február 11-én elfoglaló hallgatók csoportja, amihez végül több mint 500-an, diákok és oktatók is csatlakozotak.