Harminc százalék, hogy Orbán váratlant lép

2013.02.28. 12:47
Kicsi az esélye annak, hogy Orbán Viktor váratlant húz, a kormánypárti képviselők ezért továbbra is arra számítanak, hogy Matolcsy György kerül a jegybank, Varga Mihály pedig a gazdasági minisztérium élére. A képviselők Varga kinevezésében a legbiztosabbak, aki diplomáciai körökben állítólag már jelezte, hogy új posztot kap.

Matolcsy György jegybankelnöki, illetve Varga Mihály gazdasági miniszteri kinevezésére számítanak az Index által megkérdezett kormánypárti politikusok. A képviselők szerint nem valószínű, hogy Orbán Viktor kormányfő váratlan névvel állna elő pénteken. Az egyik fideszes képviselő szerint mindössze 30 százalék az esélye annak, hogy a kormányfő meglepetést fog okozni. A politikusok hozzátették: a kérdésről hivatalos fórumokon nem volt szó, így csak találgatni tudtak.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke jelenleg Simor András, mandátuma hétfőn jár le, hosszabbításra biztosan nem számíthat, a jegybankelnök és a kormány vezető politikusai között ugyanis meglehetősen feszült a viszony. Erre utal az is, hogy az Állami Számvevőszéki múlt heti jelentése arról írt, hogy törvénytelenségeket találtak a jegybank működésében. Erre hivatkozva, az Országgyűlés költségvetési bizottsága - amelyben többségben vannak a kormánypárti képviselők - hétfőn elmarasztalta a Simor vezette jegybankot.

Elsőként még az Index írt arról tavaly novemberben, hogy Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter a legesélyesebb a megüresedő posztra. Forrásinak szerint ráadásul Matolcsy ambicionálja is a jegybankelnökséget. A kormánypárti képviselők közt terjedő pletykák alapján ebben az esetben Varga Mihály, az IMF tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kerülne a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) élére. Az elmúlt hónapokban az erről szóló híreket nem kommentálta se Varga, se Matolcsy.

Több kormánypárti képviselő is azt mondta az Indexnek, hogy az elmúlt hetekben a folyosói beszélgetéseken újabb nevek nem merültek fel, ezért nem számítanak váratlan bejelentésre. A források ugyanakkor nagyobb magabiztossággal beszéltek Varga gazdasági miniszteri kinevezéséről, mint Matolcsy jegybankelnökségéről. Ezt egy forrás azzal indokolta, hogy Varga Mihály már a diplomáciai tárgyalásain is jelezte, a közel jövőben új posztot fog kapni.

Az elmúlt hónapok találgatásairól egy kormányzati posztot is betöltő fideszes azt mondta, hogy szerinte Matolcsy nevét a kormányzati kommunikáció szándékosan futtatta meg, így tesztelve a piacokat. A politikus a folyamatot „beetetésnek” nevezte. Ezzel arra utalt, hogy a Világgazdaság február 5-én, a Fidesz gyulai frakcióülésének a kezdetén, azt írta: eldőlt tény, hogy Matolcsy váltja Simort. A hírre reagálva a forint árfolyama látványosan esett. Néhány órával később Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója alaptalannak nevezte a hírt.

A jegybankelnök-jelöltet pénteken 14 órakor hallgatja meg a Rogán Antal vezette parlamenti gazdasági bizottság. Orbán Viktor kormányfő hétfőn a HírTV Rájátszás című műsorában beszélt ugyan a pénteki bejelentésről, neveket azonban nem akart mondani. Arra a kérdésre, hogy Matolcsy lesz-e az új jegybankelnök, azt felelte, hogy "minden kiderül pénteken". A kormányfő megismételte, amit már több korábbi interjúban is elmondott, hogy nem tervez kormányátalakítást.

A jegybankelnöki poszt az utolsó olyan fontosabb állami pozíció, amelyet nem a Fideszhez kötődő személy tölt be. A pénzügyminiszer mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a legfontosabb gazdaságpolitikai szereplő, utóbbi határozza meg az inflációs, és ennek hatásaként árfolyampolitikát, illetve nagyon fontos szerepe van az ország pénzügyi stabilitásának a megteremtésében.