Már nem Gyurcsány a legnépszerűtlenebb baloldali

2013.02.28. 17:26

A magyar politikusok népszerűségének változására a véletlenszerűség tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak, állapították meg a Demokrácia és Dilemma Intézet szakértői a Medián legfrissebb, a politikusok népszerűségét mérő kutatásának gyorselemzése alapján. A listavezető, a maximális százból 43 megszerzett pontjával leginkább a legkevésbé népszerűtlen magyar politikusnak nevezhető Áder János például statisztikailag is szignifikáns, 6 pontnyi támogatást bukott februárban januárhoz képest.

Áder az elmúlt egy hónapban fogadta a török elnököt, talált egy történelmi dokumentumot és horgászott - ez utóbbi csak találgatás, munkatársaink nem ellenőrizték Áder hivatalánál az információt, csak szokásaiból következtettek. Nagy vesztese volt a hónapnak Mesterházy Attila, pedig az MSZP elnöke még annyit se csinált, mint Áder János. Ő 28 ponton áll, ami így is a nyolcadik helyre elég a 25 fős mezőnyben.

Mesterházyt vigasztalhatja, hogy párton belüli riválisa, Szanyi Tibor - akinél még a pártelnök is többet szerepelt - ugyanúgy öt pontot vesztett, 18 pontját legfeljebb Gyurcsány Ferenc irigyli. A volt miniszterelnök is fellélegezhet. A Medián januárban elkezdte mérni, februárban pedig már publikálta is Schmuck Andor népszerűségét. A szociáldemokrata pártelnök valósággal berobbant a lista végére, 12 ponttal debütált.

 

Pechjére ez két ponttal rosszabb, mint a még publikálatlan januári eredmény volt, pedig azzal megelőzte volna Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt. Ő februárban belebukott a felsőoktatási reformba - legalábbis már nem felügyeli az egyetemeket -, ez mégsem látszik népszerűségén.

Szignifikáns mértékben romlott még a dobogóról így már lecsúszó, új pénzügyminiszternek pletykált Varga Mihály és és a pártszakadás után frakció nélkül maradt Schiffer András népszerűsége is.

Orbán Viktor, az ország miniszterelnöke 34 pontos népszerűséggel visszavette a második helyet a 33 pontra visszacsúszó Pokorni Zoltántól.