Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Munkacsoport alakul az uzsora ellen

2013.03.01. 11:53

Az uzsorázás visszaszorítását célzó munkacsoportot hoz létre a kormány az ombudsman javaslata alapján - közölte Szabó Máté, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A közlemény szerint ezt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben tudatta az alapjogi biztossal.

Balog azt kezdeményezte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hozza létre a munkacsoportot az Emberi Erőforrások, a Belügy-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével és a Magyar Bankszövetség bevonásával.

Balog Zoltán a kezdeményezéssel az ombudsmannak arra a tavaly év végi jelentésére reagált, amelyben az alapvető jogok biztosa összegezte az uzsorával kapcsolatos vizsgálatának felismeréseit és ajánlásait. A miniszter egyetértett a jelentésnek azzal a megállapításával, amely szerint kizárólag jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorázást, ehhez az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni.

A közleményben azt írták, a tárcavezető tájékoztatása szerint a munkacsoport feladata lenne az is, hogy a külföldi és a magyarországi tapasztalatok figyelembe vételével tegyen javaslatot olyan mikrohitel programok kidolgozására, amelyek legális alternatívát nyújtanak az uzsora-hitelezéssel szemben. A miniszter levelében azt is közölte az ombudsmannal, hogy a mikrohitelezés eszközét a társadalmi felzárkózás elősegítését célzó programokba építenék be - tették hozzá.