Hajnalban tetőzött a Zala

2013.03.02. 10:34 Módosítva: 2013.03.02. 11:57

Levonulóban van az árhullám a Zala folyón, a hajnali tetőzés után lassú apadás indult - közölte szombaton a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Szombaton hajnali négy óra körül 328 centiméteren tetőzött a folyó Zalaapátinál, a mért érték két centiméterrel maradt el a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültségi fokozat elrendelésétől. A Zala vízszintje nyolc órakor 320 centiméter volt a település határában.

Reggelre a folyón már lassú apadás volt tapasztalható, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt, és a továbbiakban sem lesz szükség.

A Balaton vízszintemelkedését segíti

Az elmúlt két hónapban lehullott csapadék következtében 31 centiméterrel emelkedett a Balaton vízszintje, amit a Zalán a következő napokban levonuló árhullám tovább növelhet, így optimális lehet a tó vízállása a nyári szezonra - közölte Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az év első két hónapjában a tó vízgyűjtőterületére átlagosan 171 mm csapadék hullott, ami több mint két és félszerese a sokévi átlagnak. Ennek hatására a Balaton vízállása rendkívüli mértékben emelkedett.

A Zalán levonuló árhullám, a Kis-Balaton rendszerén átjutva naponta akár egy-másfél centiméterrel emelheti tovább a Balaton vízszintjét. Ezzel az optimális, azaz a 100 centiméteres szezonnyitó vízállás reális elképzeléssé vált - tudatta a szakember. Jelenleg 79 centiméter a tó vízszintje.

A Rába árpási szakaszán is harmadfokú a készültség

Elrendelték a harmadfokú készültséget a Rába árpási szakaszán szombat reggel, a tetőzést éjszaka várják Árpás térségében - mondta az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője. Sárvár alatt még érvényben van a harmadfokú készültség. Árpásnál a szivattyútelepet is beindították, mert jelentős mennyiségű a belvíz.

A Rába szombat éjjel az elsőfokú készültségi szint alatt tetőzött az előzetes becslések szerint, de erről még nem érkeztek friss adatok. Úgy számolták, a győri rakpart 430 centiméteres szintjét 20-40 centivel haladja meg a legmagasabb vízállás, azaz elönti a rakpartot, de ez is elmarad az elsőfokú készültség elrendeléséhez szükséges 500 centiméteres szinttől.

Vágnál péntek délelőtt lépte át a Rába vízszintje a harmadfokú készültségét, a 350 centiméterest, és várhatóan 400 centiméteren tetőzik a késő esti, éjszakai órákban. Árpásnál szombat délben vagy kora délután lesz a legmagasabb a vízszint, ott is a harmadfokú készültség szintjét meghaladó értékkel számolnak.